- 5 TRICKS YANG SETIAP MUSLIMAH PERLU BUAT SEBELUM NAK TRAVEL (KAK ANIS' – elsajida.com
s

Diari Elsajida

  • 5 TRICKS YANG SETIAP MUSLIMAH PERLU BUAT SEBELUM NAK TRAVEL (KAK ANIS'S STYLE)
  • Post author
    ANIS AMALINA
  • muslimahTips

5 TRICKS YANG SETIAP MUSLIMAH PERLU BUAT SEBELUM NAK TRAVEL (KAK ANIS'S STYLE)


Kenapa Kak Anis's style? Sebab perkongsian tips and tricks kali ni memang daripada pengalaman Kak Anis sendiri , dan memang ni lah cara Kak Anis akan buat sebelum nak mula travel kemana mana. Tak kesah la travel 2 malam je ke, atau travel ke kampung ke, atau travel kena naik belon ke (airplane to be exact hehe!) , inilah caranya.

Basically memang akan fokus bab nak packing lah, sebab kalau kata nak travel ni mesti bear in mind untuk cuba sebolehnya minimize kan cara penyimpanan kita. Sebab orang selalu cakap, bila pergi satu beg, bila balik ber beg beg kan? Beg beranak lah senang citer, haha! Sebab tu kena pandai kemas, susun, simpan, sisih (eh!! xD).

Okay, jom semak apa yang Kak Anis akan buat memula nak packing barang untuk travel ni

1) First sekali untuk pakaian, makesure dah susun baju ikut hari. Caranya, Kak Anis akan susun ; contoh , seluar/skirt, baju, tudung satu set, kemudian Kak Anis akan gulung (bukan lipat tau!). Dah beberapa tahun Kak Anis test teknik gulung ni memang lagi meringankan beban bila packing. Lepas tu taknak kasi gulungan tu terbuka, ambil getah ikat sekali. Jadi satu pasang 1 set untuk 1 hari (untuk kes baju siang). Nanti nak pakai just tarik je. For sure tak sepah sepah. Mata pun sedap mandang.

2) Kak Anis paling minima mesti akan bawak 3 beg bila travel. Ni dah termasuk dengan handbag/begpack kecik. 1 beg khas untuk letak pakaian. 1 beg khas untuk letak barang barang yang kita akan kerap guna dan mudah capai sepanjang travel, (contohnya telekung, tuala, toiletries basah). 1 beg lagi adalah handbag/bagpack kecik untuk letak barang wajib (dompet, mini beg barang makeup basic , phone , chargerpowerbank, mini beg letak brooch,passport)

3) Okay sekarang kita masuk bab toiletries pulak ya. Untuk toiletries ni Kak Anis takkan bawak shower foam, shampu yang besar gedabak tu time travel dah haha! Sebab tau tak, dulu pernah la Kak Anis travel, pernah overweight luggage sebab kan toiletries je, Sudahnya terpaksa buang dekat tempat nak check in tu. Memang insof la lepas tu. Dari situ Kak Anis mula figure out cari botol kecik untuk letak toiletries ni. Dan Kak Anis akan kira tau untuk setiap pam tu (over kan, belajar dari kesilapan, sebab seriau kalau diingat balik haha!). Contohya, untuk shower foam selalu 2 pam sekali pakai, jadi sehari pakai 3 kali, jadi 6 kali pam untuk masuk dalam toiletries botol kecil tu. Jimat ruangan dan tak membazir

 
Mini toiletries ni boleh dapat kat Mr Diy, Kaison, Daiso, Shopee, drugstore pun ada :) 

4) Ni khas buat muslimah , Kak Anis nak share antara benda yang ni WAJIB korang bawak. Please jangan tinggal especially kalau travel untuk jenjalan. Please take note untuk bawa AT LEAST..

1. Sehelai jubah (baju emergency)
2. Sehelai kain batik (in case lupa bawa tuala / nak buat selimut/ bantal/sejadah)
3. Sehelai kardigan labuh
4. Sehelai tudung sarung / sauk 

Kardigan dengan tudung sauk tu memang penting sesangat tau, sebab pernah gi satu hostel ni tetiba toilet kat luar. Memang lesson learnt sungguh time tu. Nasib baik bawak dua dua ni. Senang tak risau.

5) Untuk meminimakan beban, untuk telekung Kak Anis biasanya akan bawak telekung saja. Kainnya biasanya memang tak bawak.

"Eh Kak Anis, lepas tu camne nak solat kalau kain bawah tu takda?"

Okay, kat sinilah kita kena berterima kasih sesangat dekat sepasang stokin hehe! Seluar panjang/ skirt dah tentu kita dah bawa kan? Jadi bila nak solat hanya sarungkan telekung dan pakai stokin saja. Kak Anis akan spare sepasang stokin bersih dan digulung sekali dengan telekung. Telekung pun Kak Anis guna material telekung travel yang nipis sikit tapi tak jarang. (Biasanya boleh beli warna yang gelap untuk tak nampak jarang, kat IG memang banyak seller jual) 

Okay, beberapa tips last ni bonus Kak Anis nak share..... 

Bagi Kak Anis bila kita packing untuk nak travel ni memang WAJIB organize dengan bijak. Sebab pertama, kita taknak susah cari barang masa travel. Kedua, taknak nampak bersepah (jadi lagi pening tau bila bersepah ni huhu!). Jadi apa yang Kak Anis buat..

- Susun pakaian yang kita nak pakai ikut hari. Contoh : Baju yang paling terakhir yang akan kita pakai akan diletakkan di bahagian paling bawah dalam beg. Baju yang memula kita akan pakai masa first day akan letak paling atas sekali. Jadi tak bersepah kan? 

- Invest untuk beli travel beg organizers macam ni. Memang sangat memudahkan. Again, kita nak elakkan bersepah sebab tu kena beli banyak organizer beg macam ni. Dekat Shopee sangat banyak jual ni :)



- Dapatkan beg yang user friendly. User friendly ni maksudnya senang nak bukak dan senang nak tutup especially bila travel overseaNi antara contohnya..

    Sangat perfect untuk travel gaya backpackers

    
Luggage travel macam ni memang sesuai untuk travel jauh sebab roda bawahnya berpusing 360 darjah   


Masa travel  seboleh bolehnya mesti kena aim nak kurangkan rasa beban terlalu berat bila bawa beg. Sebab bila beg terlalu berat memang boleh murung tau hehe. Tak syok lah bila nak gi jenjalan tetiba sakit tengkuk, sakit badan pulak kan.

- Oh ya! jangan lupa bawak travel pillow, tiger balm, kasut yang paling selesa untuk bergerak. Tiga benda ni memang DOUBLE WAJIB takkan tertinggal untuk Kak Anis. 

- Jangan lupa bawak extra beg plastik (untuk letak baju kotor/emergency case) dengan getah (emergency case if nak tie apa apa).  Korang akan thankful sungguh kat dua benda ni tau, sebab tetiba je akan tiba suatu saat memang akan diperlukan sangat nak guna dua benda ni, percayalah sebab Kak Anis banyak kali dah kena haha!

Okay, rasanya cukup setakat ni. Harap dapat sesuatu semua :). Jumpa next entry okay?

 

 


Love,
Kak Anis...

  • Post author
    ANIS AMALINA
  • muslimahTips

Comments on this post (0)

Leave a comment

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid