- BENARKAH WUJUDNYA IKHTILAT DI TEMPAT KERJA? – elsajida.com
s

Diari Elsajida

  • BENARKAH WUJUDNYA IKHTILAT DI TEMPAT KERJA?
  • Post author
    ANIS AMALINA
  • empowering muslimahmuslimahRenungan

BENARKAH WUJUDNYA IKHTILAT DI TEMPAT KERJA?

Term ikhtilat ni Kak Anis baru familiar masa zaman tengah study dulu dekat uni. Masa zaman tu , banyak talk talk di sekitar universiti sentiasa membawa perbincangan berkaitan topik ikhtilat ni. Mungkin sebab ikhtilat ni sering dikaitkan dengan student student uni masa tu. Sebab masa zaman study ni lah kebanyakkan daripada kita bergaul dengan berlainan jantina atas urusan perbincangan untuk assignment, untuk discuss pasal projek kursus , pasal persatuan dan macam macam lagi.

Jadi memang tak hairan kalau topik ikhtilat ni memang selalu sangat jadi bahan bualan kat uni dulu. Kak Anis dulu bukan dari sekolah agama. Jadi memula dulu agak blur (blur dan Kak Anis tak dapat dipisahkan, eh! haha) jugak apa tu ikhtilat ni. Jadi kak Anis paham mungkin ada dikalangan kita sendiri pun masih tak tau apa itu ikhtilat, meh kak Anis terangkan ya..

Ikhtilat ni dengan kata mudah adalah pergaulan berlainan jantina antara lelaki dan perempuan. Bila pergaulan makin bebas dan memudaratkan boleh membawa kepada permulaan zina tanpa kita sedar. Nauzubillahminzalik! 

Ikhtilat ni pada hukum asalnya memang HARAM, cuma ada beberapa situasi secara amnya DIHARUSKAN . Jom baca perkongsian yang Kak Anis petik dari tarbiah sentap pasal ikhtilat ni

Hukum asal ikhtilat adalah haram. Harus andai berlaku beberapa situasi iaitu:

-Dhorurat

-Hajat

-Dakwah

 Dalam ikhtilat misalnya, contoh untuk DHORUROT ialah nak selamatkan nyawa di hospital. Sometime doctor laki terpaksa buka sebahagian aurat perempuan misalnya. Maka di haruskan. Namun, andai doctor tu lebih-lebih, dengan buka tempat yang taka da kena mengena, maka HARAM. Banyak lagi contoh lain.

Kalau untuk HAJAT, contoh simple ialah belajar. Perhubungan untuk tujuan belajar, Tanya soalan-soalan, bersifat ilmiah, maka di benarkan. Tapi kalau start sembang just Tanya khabar dan lain-lain yang taka da kena mengena dengan hajat, maka hukumnya kembali keapda asal, HARAM.

Kalau untuk DAKWAH, agak panjang perbahasannya. Contohnya kalau nak buat meeting yang sangat penting dan memerlukan perkumpulan lelaki dan perempuan. Maka boleh, namun perlu mematuhi segala syarat yang telah di gariskan. Apa syarat-syaratnya? Nanti kita masuk.

Jadi untuk hal berkaitan jaga ikhtilat ni pada Kak Anis simple je, kita kena tahu benda basic dan hukum asalnya. Kalau kita dah faham yang ni secara jelas insyaAllah untuk hal hal lain akan jadi lebih mudah.


"So kak Anis apa kena mengena ikhtilat dengan kat tempat kerja?"

Okay, ni ramai yang mungkin selalu terlepas pandang. Kita mungkin beranggapan ikhtilat / pergaulan antara lain jantina ni hanya berlaku kat universiti or sekolah saja misalnya. Padahal kan, kat tempat kerja pun boleh jadi ada ikhtilat tau.

Bila kita dah grad dari universiti , memang masa kita banyak dihabiskan kat tempat kerja. Pergi awal pagi, balik lewat petang. Jadi bayangkan dalam masa 8-9 jam tu boleh jadi memang kita akan berurusan dengan kawan sekerja yang lainan jantina. Dan ianya jadi lagi bimbang kalau dalam masa kita berurusan tu , kadang kita rasa ianya bukan ikhtilat, padahal kita sedang berada dalam ikhtilat yang tidak sihat. 

"keadaan macam mana tu kak Anis?"

Okay Kak Anis bagi contohnya. Kadang kala mungkin ada ada masa kita lihat ada dikalangan kawan kawan bergaul mesra kat tempat kerja, bertepuk tampar tu macam perkara biasa. Mula mula mungkin bertepuk tampar, tetapi selepas tu bila dah selesa berterusan berborak biasa pula. Kemudian berborak lama pula sambil curhat di pantri ofis misalnya. Pada mata kasar, ianya nampak macam kawan biasa saja. Tetapi hakikatnya kalau tak di bendung boleh jadi pergaulan tu sangat tak sihat , lama lama boleh bawa mudarat. 

"jadi macam mana cara nak atasi tu kak Anis?. Sebab nak taknak memang kalau kat tempat kerja kena berurusan dengan lelaki"

Macam Kak Anis cakap awal tadi, kalau kita dah faham secara jelas benda basic pasal ikhtilat ni , insyaAllah untuk urusan lain semua akan dipermudah. Memang kita tetap perlu berurusan dengan lelaki. Bukan tak boleh langsung, cuma batas pergaulan, tindak tanduk kita dan percakapan tu kita boleh control. Jangan sampai boleh menjurus pada permulaan ikhtilat ni.

Ada beberapa pautan yang Kak Anis baca dan senang nak berkongsi kalau nak jaga ikhtilat di tempat kerja ni

1) Di tempat kerja bercakaplah dengan nada yang tegas tapi masih sopan tersusun. Tegas bukan bermakna korang perlu garang tau. Tapi firm dengan suatu kata kata. Dan sopan bukan bermakna korang perlu lemah gemalai liuk lentuk bila bercakap. Cuma bercakaplah dengan nada yang sepatutnya, cakap dengan kadar tona biasa saja, tak mendatangkan syak dan kalau boleh fokus berkaitan hal urusan kerja.  

2) Kak Anis percaya kita mesti ada group whatsapp kat tempat kerja kan. Dah tentu dalam tu ada je percampuran lelaki dan perempuan. Again, kalau nak jaga ikhtilat, kalau boleh control diri hanya kongsi dan tanya untuk benda yang perlu saja. Utamanya yang berkaitan kerjalah. Tak perlu nak berlebihan sambung bergurau dalam group whatsapp sampai larut malam. Niat kita taknak berlebihan bergaul dalam situasi yang tak sedap. Itu saja.

3) Bila nak share masalah, tak perlu cari kawan lelaki kat tempat kerja. Bila kita dah mula cari, itu yang mungkin berlarutan, dah mula built rasa trust dan selesa dengan lainan jantina. Perkara ni sangat membimbangkan tau. Better kalau ada masalah cerita pada kawan perempuan kita saja. Itu lebih baik.

4) Kalau boleh elak untuk berdua duaan dalam satu situasi. Kak Anis paham kekadang mungkin kita terpaksa OT ke untuk langsaikan kerja kan. Tapi sebolehnya makesure paling kurang ada sorang peneman bila dalam ofis. Ni sangat sangat penting. Bila ada peneman / kawan perempuan kita akan rasa lebih selamat daripada syak wasangka orang lain. 

Jadi buat perempuan khasnya muslimah, jagalah diri walau dimana kita berada. Tempat kerja merupakan ladang kita untuk mencari rezeki. Gaulilah ianya dengan keadaan yang berkat. Lindungi lah diri daripada pergaulan yang tidak sihat dengan berlainan jantina.

Pesanan ni untuk diri Kak Anis jugak insyaAllah.

Apa yang baik datang nya daripada Allah kerana dah ilhamkan Kak Anis untuk share berkenaan topik ini dan apa yang kurang datang daripada kak Anis sendiri 

Jumpa next entry okay! Tak sabar... hehe


 

Love,
Kak Anis...

  • Post author
    ANIS AMALINA
  • empowering muslimahmuslimahRenungan

Comments on this post (0)

Leave a comment

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid