- 6 BENDA WAJIB MUSLIMAH PERLU BAWA MASA TRAVEL – elsajida.com
s

Diari Elsajida

  • 6 BENDA WAJIB MUSLIMAH PERLU BAWA MASA TRAVEL
  • Post author
    ANIS AMALINA
  • empowering muslimahmuslimahTips

6 BENDA WAJIB MUSLIMAH PERLU BAWA MASA TRAVEL

 

 

Assalamualaikum semua. How was your day? InsyaAllah semoga semua baik baik saja ya :) Okay entry kalini Kak Anis nak share pasal travel lagi (travel lagi? hehe) 


"Kak Anis ni asyik share pasal travel je" 

Hehe haruslah ;p , Kak Anis sangat kuat jenjalan tau (Kalau nak jenjalan jangan lupa roger Kak Anis naa hehe!) . Bila kita travel atau bermusafir ni, banyak sangat perkara baru yang kita dapat belajar. Selain dapat recharge balik tenaga diri kita, ianya jugak dapat luaskan pengalaman dan minda kita. Dapat tengok cara hidup sesuatu tempat, dapat belajar selok belok tempat yang kita nak travel tu.

Part paling best bagi Kak Anis bila kita dapat travel dengan orang yang satu kepala dan tak berkira time travel (so important to choose your travel buddies tau!). Penting sangat sangat. Lepas tu, bila kita driving sendiri, dan banyak kali sesat kat tempat nak kita tuju tu bagi Kak Anis dia semacam satu achievement sangat sebab daripada kesalahan tu Kak Anis belajar banyak sangat benda. 

Lagipun kebetulan bulan September ni banyak yang cuti panjang kan, Kak Anis bet mesti ramai dah plan nak travel bulan ni kan? Perfect timing sangat share artikel ni hehe

Yang penting bila nak bermusafir ni, kena plan. Kena plan tabungan, kena plan timing. Dan tak semestinya perlu keluar negara. Dalam Malaysia ni pun banyak sangat tempat best best. Dapat sehari dua lari dari hiruk pikuk rutin harian ni pun dah okay sesangat.

Eh! macam jauh pulak Kak Anis dah bebel hihi. Sebenarnya nak share dengan korang pasal benda wajib setiap muslimah (Kak Anis fokus muslimah sebab most reader kat sini muslimah) perlu bawa masa travel. WAJIB okey korang bawa ni.

1) DOMPET

Haa ni memang penting  sesangat. Nyawa kita lah orang kata. Segala IC, lesen memandu, kad touch N go, kad bank semua ada dalam ni. Mohon jaga elok elok tau. Penting ni dan letak kat tempat yang kita mudah capai.

2) DUIT LEBIH

Pastikan untuk bawak duit lebih atau dalam term lainnya korang masukkan dalam plan korang to put aside contingency money. Ni kira macam duit backup misal kata kalau ada jadi apa apa waktu korang travel. Berapa banyak yang korang nak letakkan, tu kena pandai bajet sendiri. Makesure korang simpan elok elok dalam satu sampul dalam dompet. Penting ni sebab kita taktau apa yang mungkin boleh jadi waktu travel kan. Kut lah tetiba korang travel kut sesat sampai ke hujung ceruk mana yang takda mesin ATM, tak ke naya. Be prepared always!

3) BEG TALI SILANG / BAGPACK

Time travel Kak Anis suggest untuk bawak beg camni. Kalau boleh takmau bawak tote beg, segala handbag yang pergi kenduri tu. Sebab sangat tak praktikal. Bila travel kita akan banyak sangat bergerak. Lebih 10,000 steps Kak Anis rasa. Jadi beg macam ni sangat berguna. Kalau boleh invest pada beg yang bila buka kat dalam tu ada compartment untuk letak handphone, kunci kete dan sebagainya. Kalau kat tempat yang selalu ada pick pocket, selalu nya suggest untuk pakai beg tali silang, lebih selamat.



4) TIGER BALM / APA SAJA JENIS BALM

Kak Anis memang sejenis akan mudah sakit belakang time travel. Mungkin sebab tidur tak cukup, tak sempat nak nap tengahari macam biasa, jadi mudah sakit sendi (dah macam berusai plak rasa haha! XD). Ni memang Kak Anis suka pakai, sebelum tidur / sebelum memandu even kalau tak driving pun Kak Anis akan sapu dulu.


Kak Anis memang in love dengan lotion balm ni sebab memula je dia bau kuat macam balm lepas beberapa minit dia akan bau soft macam lotion. Best sangat!

5) UBAT UBATAN/SAPUAN YANG WAJIB

Panadol, supplement (tablet calcium), pil cikitaun (cirit) , minyak cap kapak, minyak yu yee ni antara essential item Kak Anis akan letak dalam satu beg. Kira macam emergency kit lah so that kalau rasa tak sedap badan sikit memang akan makan/sapu. Tak syok bila travel time tengah sakit ni. So, kena well prepare.

6) KASUT SUKAN

Elakkan memakai kasut wedges, heels, flat shoes dan segala kasut untuk gi kenduri tu. Sangat tak berbaloi bila travel. Saja nak kongsi pengalaman ada satu tempat tu Kak Anis pergi tersalah bawak kasut tau, memang murung sangat rasa. Sebab bila kita berjalan dengan kasut yang tak selesa sangat boleh tukar mood. Tumit memang sakit sangat. Jadi, bawak kasut yang betul tau. Paling terbaik adalah kasut sukan.

7) INSTALL APPS SESUAI UNTUK TRAVELLER

Okay, part ni Kak Anis taktau nak classify dia as benda ke apa hihi tapi bagi Kak Anis ni sangat penting. Kalau boleh install sesiap sebelum bergerak, apps KIBLAT, WAKTU SOLAT, WAZE atau GOOGLE MAPS. Ni yang 3 apps paling terpenting bagi Kak Anis. Saja nak inform, sebelum korang pi memana negara, korang studylah dulu apps apa yang boleh dan tak boleh pakai kat negara tu.


Ada certain negara contoh macam China tak boleh pakai apps whatsapp tau. Dorang rajin pakai apps wechat. Jadi kena install sesiap apps wechat sebelum bergerak ke sana. So study dulu apps yang penting okay.

Okay rasanya cukup takat ni ya, semua info ni berdasarkan pengalaman Kak Anis :)

Tak kesahlah nak travel kemana  hatta nak balik kampung pun pokok pangkalnya kena PLAN bebetul okay?

Bila kita travel ni banyak benda yang Kak Anis belajar. Dan pada masa ni jugalah kita sebenarnya dapat mengenali dengan lebih dekat dengan orang orang yang kita travel sesama tu. Sebab tu orang cakap kalau nak kenal 10% perangai seseorang travel lah dengan dia.  

Sebab time travel memacam boleh jadi. Memang betul betul mendidik diri untuk sentiasa sabar. Lagipun bila bermusafir ni memang salah satu perkara yang amat dituntut dan ianya juga adalah waktu waktu mustajab untuk berdoa sebab masa tu pergantungan kita memang bebetul pada Allah Taala yang satu. 

 Harapnya dapat sesuatu ya semua, till next time!




Love,
Kak Anis




  • Post author
    ANIS AMALINA
  • empowering muslimahmuslimahTips

Comments on this post (0)

Leave a comment

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid