- KETAHUI KELEBIHAN AMALAN ZIKIR FATIMAH BUAT WANITA – elsajida.com
s

Diari Elsajida

  • KETAHUI KELEBIHAN AMALAN ZIKIR FATIMAH BUAT WANITA
  • Post author
    ANIS AMALINA

KETAHUI KELEBIHAN AMALAN ZIKIR FATIMAH BUAT WANITA

Wanita ini memang secara alaminya Allah Taala kurniakan kekuatan yang sangat luar biasa dan mampu untuk multitasking banyak benda. Dek kerana sifat wanita yang mampu untuk buat perkara dalam satu satu masa, adakalanya terkeluar juga keluhan kerana badan sudah terlalu penat. 


Jom kak Anis nak share dengan korang satu amalan iaitu zikir Fatimah yang mungkin kita dah kerap kali dengar dan buat cuma mungkin kita terlepas pandang yang zikir Fatimah ni dia special sikit, sebab memang amalan ni Rasulullah sendiri yang ajar kepada anaknya Saidatina Fatimah.

Untuk post kalini, artikel ini kak Anis ambil daripada pautan ini 

https://siraplimau.com/kelebihan-amalan-zikir-fatimah-untuk-wanita-kurangkan-kepenatan-urus-rumah-tangga/

Happy reading :)  “Penatnya badan hari ni. Balik kerja nak masak lagi untuk anak-anak..”

Inilah antara lumrah yang dilalui oleh semua wanita. Bukan sahaja sibuk dengan kerja di pejabat, malah apabila pulang ke rumah sibuk pula dengan hal di rumah seperti basuh baju, masak dan kemas rumah.  Oleh itu, apa kata anda cuba amalkan zikir Fatimah yang dikaitkan kisah Rasulullah s.a.w dan anaknya Saiditina Fatimah yang dapat mengurangkan keletihan badan.

 

KISAH RASULULLAH S.A.W DAN ANAK PEREMPUANNYA

Bagi mengatasi kepenatan semasa melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya. Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti.

 

Saidina Ali berkata :

“Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu.”

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu.

Baginda s.a.w. berkata:

“Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam.”

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s. a.w. ini. Katanya “Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku.”

Alangkah baiknya amalan ini dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca:

ZIKIR FATIMAH

‘Subhanallah’ (33 kali),

‘Alhamdulillah’ (33 kali) dan

‘Allahuakbar’ (33 kali) pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya Allah – Allah dari petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

“Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun” (Sabda Rasulullah SAW)

“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.”

Menarikkan? Ada satu sharing daripada Ustazah Asma' Harun pernah pesan dalam suatu ceramahnya, setiap kali kita lantunkan zikir Fatimah ni, baca dengan sepenuh hati, fahami setiap isi zikir tersebut hingga benar benar rasa kita ni kerdil dan tak berdaya. InsyaAllah bilamana kita dalam keadaan yang sangat penat pun, akan datang nanti kekuatan luar biasa buat kita.

Cubalah dan selamat beramal Love,
Kak Anis

  • Post author
    ANIS AMALINA

Comments on this post (0)

Leave a comment

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid