- NAK BERJAYA PERLU TAHU PRINSIP HIDUP – elsajida.com
s

El Sajida Shares

  • NAK BERJAYA PERLU TAHU PRINSIP HIDUP
  • Post author
    ANIS AMALINA
  • kakjidaRenungantips

NAK BERJAYA PERLU TAHU PRINSIP HIDUP

Setiap orang di atas muka bumi ni mesti nak berjaya kan? Lain orang lain tafsirannya mengenai kejayaan. Ada yang bila dah dapat kerja bagus, dapat gaji yang banyak, itu kejayaan baginya, ada juga yang bila dapat sambung pengajian ke peringkat lebih tinggi, itu merupakan kejayaan terbesar.  

Walau apa pun tafsiran kita, yang utama, kalau nak berjaya capai apa yang kita nak, kena ada usaha dan yang paling penting sekali kena TETAPKAN NIAT untuk capai usaha tersebut. Salah satu yang menjadi kayu ukur untuk kita kearah kejayaan yang hendak dicapai mestilah kena ada PRINSIP HIDUP yang tepat, tetap, serta boleh dicapai mengikut kemampuan diri. 


Jom kita selongkar perkongsian daripada Kak Jida menerusi facebook nya : Nor Sajidah Zulkafli
.
Nak buat pengakuan, sebenarnya selama ni bila orang tanya apa prinsip hidup saya, saya selalu tukar-tukar prinsipnya. Nampak sangat tak tetap pendirian kan sebelum ni.  TAPI, inshaAllah kali ni saya dah confirmed dah. Prinsip saya mudah je;
.
.

"NAK BERJAYA, KENA IKUT LANGKAH ORANG YANG DAH BERJAYA."
.
.

Sebab saya baru sedar, sebenarnya dalam hidup kita ni, semua tips dan rahsia untuk berjaya adalah bukan rahsia. Sana sini orang cerita apa yang mereka lakukan untuk berjaya. Tinggal kita nak ikut jejak langkah tu atau tak je.
.
.

Analoginya macam ni la, kita nak buat kek batik sedap macam jiran sebelah rumah kita. Macam mana nak bagi rasanya sebijik macam dia buat? Kena lah ikut ramuan yang sama dan langkah-langkah yang sama, kan? ;)
.
.

Kalau kita betul-betul sungguh-sungguh nak berjaya dalam bidang kita, cari je siapa yang dah berjaya dalam bidang tu dan kaji apa dia buat. Kalau dia ada Facebook, haa, scroll facebook dia sampai habis. ;) Alang-alang dah suka stalk FB kan, apakata biar buat proses stalking yang mendatangkan manfaat. :D
.
.

Cuma masalah kita, kita selalu nak berjaya macam orang lain, tapi KITA TAKNAK ALAMI KESUSAHAN YANG ORANG TU PERNAH ALAMI SEBELUM BERJAYA. Kalau macam tu, kena piat telinga sendiri. Kena sedar yang dalam hidup ni, nak berjaya kena susah! Kena jatuh tergolek banyak kali dulu! Kenapa nak takut kekalahan kalau kekalahan tu yang sebenarnya akan bawa kita ke puncak?
.
.

Kita kena pilih, kalau nak jadi manusia biasa-biasa, ujian pun biasa-biasa. Dan kalau kita nak jadi manusia hebat, ujian pun hebat. Pilihan di tangan kita. :)
.
.

Anda dapat sesuatu dari apa yang saya tulis? <3
.
.

#sajidahShares #FounderELsajida #motivation #inspiration


Rasa terinspirasi tak dengan penulisan kak Jida ni? hihi, harap bermanfaat untuk semua dan dapat kita praktikkan dalam kehidupan. Kalau tak banyak, sikit pun jadilah. Sikit sikit lama lama jadi bukit kan? :) 

  • Post author
    ANIS AMALINA
  • kakjidaRenungantips

Comments on this post (0)

Leave a comment