- Diari Elsajida – "copypaste" – elsajida.com
s

Diari Elsajida

Buat Siswi Terlanjur & Yang Masih Terpelihara

Ini bukan penulisan kak Jida tapi kak Jida copy dari status FB Puan Mardiana Mat Ishak, seorang pensyarah di universiti. Dia meminta agar dipanjangkan lagi status nya ini supaya ramai anak remaja perempuan tidak terjebak.

 

*****************

Saya sedih bercampur marah dan geram.

.

Satu malam baru-baru ni saya ada terima satu panggilan telefon. 

.

Tangisan dari seorang siswi. "Ustazah, minta maaf saya telefon ustazah malam-malam ni. Saya nak jumpa ustazah sangat-sangat. Saya tak tahu nak mengadu pada siapa"

.

Seperti dijanjikan. Esoknya beliau datang berjumpa saya. Wajah murung, sayu dan sedih.

.

"Ustazah. Saya tak tau nak mengadu pada siapa. Saya teringat dekat ustazah ja"

.

Fuh.. Saya tarik nafas dalam-dalam. Suspen jap. "Ya, ada apa yang boleh saya bantu?"

.

"Ustazah macam ni sebenarnya...bla. bla..bla.."

 

Allahuakbar.. Menyirap darah saya mendengar cerita beliau.

 

Diringkaskan cerita. Siswi yang baik ini telah rosak hidupnya angkara seorang lelaki durjana yang tidak bertanggungjawab!. 

 

"Ustazah, Kalau sebelum ini, solat saya terjaga, Al-Quran saya selalu baca. Tetapi disebabkan dia, hidup saya dah jadi lost ustazah..Diri saya kotor ustazah.. Semuanya semakin berat.. Saya rasa malas sangat nak buat ibadah semua tu, cuma saya tak tinggal solat saya". 

 

Astaghfirullah..Luluh hati saya mendengarnya.

 

"Minta maaf saya Tanya ni. Macam mana kamu boleh terjebak?"

 

"Mula-mula memang kitaorang selalu keluar ramai-ramai. Lepas tu ada sorang kawan teman. Lama-lama dia kata tak payah ajak kawan. Keluar berdua saja. Dari situlah segalanya bermula.."

 

"Saya dah tak nak buat benda tu ustazah. Tapi lelaki tu selalu ganggu hidup saya. Asyik call dan kacau saya. Cuba naikkan nafsu saya."

 

"Ustazah tau tak, lelaki ni target dia hanyalah perempuan yang bertudung labuh dan berniqab".

 

What?? Allah... Saya jadi geram dan rasa mahu marah pada lelaki tu!. 

 

Apa yang saya kongsikan ini jangan anda yang membaca dan melihat orang yang bertudung labuh dan berniqab itu tak boleh dipercayai, kotor, jahat etc. 

 

Isu yang saya kongsikan ini bukan isunya pada berniqab atau tidak. Bertudung labuh atau tidak. Sekolah agama atau tidak.

 

Sesiapa sahaja boleh terjerumus dalam dosa dan maksiat macam ni. Jangan mengata orang dan bajet kita bagus sangat. Perkara yang sama boleh sahaja berlaku pada anda. Na'uzubillahiminzalik.

 

Isu dan maksud yang saya nak share adalah pada semua siswi. 

 

Tolong ingat dan pegang betul-betul pesanan saya ni:

 

1. Tolong Jadi Mahal

 

Sister, tak rugi jadikan diri mahal. Lagi mahal lagi orang nak. Cuba sis tengok pada diri, kalau sis ada rupa (kalau rasa diri tak ada rupa pun xapa. Hakikatnya setiap orang ada kecantikan masing-masing yang Allah bagi). Kalau sis jadi mahal, bukan senang orang nak ajak keluar sana-sini. Itu sepatutnya menjadi satu kebanggaan dan kejayaan besar buat sis!. Sister bukan perempuan sembarangan!.

.

Nanti insyaAllah oneday, Sis akan lagi rasa bahagia bila ada lelaki yang serius dan sunting menjadi suri hidup dia disaat ijab kabul. Disaat PERTAMA KALI bersalam dan bersentuhan dengan lelaki, sis akan rasa satu perasaan bahagia yang sukar digambarkan! Bahagia yang bermaruah.

 

2. Firm

 

Once bila dah letak "Saya tak akan layan lelaki yang mengada-ngada dan cuba test power, so that's it!". Pegang dengan tu. 

 

Sis, ramai lelaki kat luar sana yang suka test nak uji sis ni jenis perempuan yang macam mana. Ada yang sekadar nak test dan bila dah confirm, dia nak sangat jadikan sis isteri. Yang pasti kita tak tahu lelaki tu jenis yang mana. Untuk part kita, lebih baik ambil langkah selamat. Say NO. Be firm. Kalau sis yang jenis senang dibawa kesana kemari, senang bagi kena pegang sana sini sampai rosakkan sis, itu BUKAN CALON SUAMI YANG BAIK. 

 

Saya bagi contoh untuk part firm ni.

 

Katakanlah sis kenal sorang lelaki ni sebab society. Ok mula-mula msg tanya tentang society, meeting bla bla bla.. Tup tup tiba-tiba dia msg tanya, sis dah makan ke belum, sis suka pakai baju apa etc (yang tak ada kaitan dengan society), PLEASE JANGAN MENGADA-NGADA NAK JAWAB. TAK PERLU. Cakap pada diri sendiri, "Ko apehal nak sibuk tanya aku dah makan ke belum etc..." (cakap pada diri sendiri je, bukan pi reply mesej dia okeh!). Dari situ saja dia akan hormat sis dan melihat sis bukan perempuan sembarangan.

 

Saya share sikit pengalaman saya sendiri dalam part firm ni. Saya sendiri masa lepas bertunang, Alhamdulillah saya masih berpegang dengan prinsip saya. Saya dan tunang hanya mesej  kalau ada keperluan. Saya hanya akan jawab jika perlu. Pernah tunang saya tanya. "Tak ada panggilan mesra sikitkah special untuk dia? Sayang ke, Abang ke, kan dah bertunang?". Saya reply, "Minta maaf ya. Panggilan istimewa abang, sayang etc tu hanya istimewa untuk suami saya sahaja". Cakap terus terang. Bagi sedar sikit yang awak tu tak ada hak keatas saya selagimana belum diijab Kabul.

 

Oh rupanya, saya tahu mesej tu sebenarnya nak test saya saja masa lepas kahwin. 

 Alhamdulillah. 

 

3. Surrounding

 

Pilih kawan dan surrounding yang sibukkan kita dengan apa-apa yang ada manfaat. Cari kawan-kawan yang boleh ajak kita kepada kebaikan.

 

Isunya sekarang, kalau dah terlanjur?

 

Saya tau dari cerita sister tadi, masih ada siswi yang diluar sana yang berhadapan dengan isu yang sama, yang sudah terjebak atau yang hampir terjebak. 

 

Yang hampir terjebak, tolong undur diri dalam hidup lelaki tu. Kalau dia serius, dia akan berjumpa parents minta izin untuk berkahwin. Jangan bagi harapan dan bajet kita kenal-kenal dulu dalam 2- 3 tahun. Tak payah. Kalau rasa tak mungkin untuk kahwin lagi dalam masa terdekat, tak perlu lagi nak terima mana-mana lelaki. InsyaAllah sis akan dapat lelaki / suami yang lebih baik insyaAllah. Yakin itu sahaja. Tak perlu takut nanti tak ada orang nak etc. 

 

TOLONG JAUHKAN DIRI SIS! 

 

Yang sudah terlanjur?

 

1. Taubat. 

 

Inilah permulaannya. Tolong Jangan kembali. Tutup kunci dan grill terus pintu kejahatan tu. Kalau lelaki tu cuba hubungi lagi. Jangan dilayan. Tak perlu angkat marah-marah. Tak perlu. Biarkan saja. Kalau boleh, tukar no tel. Kalau rimas telefon asyik berbunyi, silentkan je. Jangan sesekali angkat. Biarkan. 

 

2. Mengadu pada Allah. 

 

Kalau sis mengadu dan menangis didepan manusia. Manusia itu sama lemahnya seperti sis. Mereka hanya boleh berikan nasihat cadangan itu dan ini. Tetapi solusi terbaik jawapannya hanya ada antara anda dan Allah. Mengadu dan menagislah sepuas-puasnya kepada DIA. DIA Maha Mendengar, Maha Besar Rahmatnya, sangat luas kasih sayangnya. 

 

Jangan sesekali salahkan Allah/ Tuhan. Jangan kata, "Kenapa engkau uji aku macam ni, kenapa engkau..."  

Sister, apa yang berlaku disebabkan diri kita sendiri. Takpe, maafkan diri sendiri dahulu. Bagii peluang untuk diri berubah. Selagimana kita masih bernyawa, disitu peluang taubat sentiasa terbuka. 

 

InsyaAllah, saya doakan sister akan jadi lebih matang, kuat dan berperinsip. InsyaAllah sister akan jadi isteri solehah yang sejuk mata memandang seorang lelaki yang bernama suami. 

 

3. Lupakan Dia

 

Sis, perasaan itu Allah boleh bagi. Perasaan tu juga Allah boleh tarik. Berdoalah minta sungguh-sungguh pada Allah cabutkan perasaan sayang yang langsung tiada makna, tidak berpahala tu dari diri sis. Sayangi diri dan ibubapa terlebih dahulu.

 

4. Rahsiakan

 

Kisah silam sis jangan sesekali diceritakan pada sesiapapun. Itu adalah aib yang Allah telah tutup. Peluang untuk sis berubah Allah masih bagi. Hidup sis mesti diteruskan. Akhirat adalah destinasi.

 

Berazam untuk jadi isteri solehah yang cinta, sayang dan taat pada suami.

 

Apabila kahwin nanti, baik dipihak lelaki atau perempuan, tidak perlu korek kisah silam mereka. Apa yang kita mahu adalah insan istimewa yang dihadapan kita sekarang. Kita bina hidup bersamanya yang lebih bahagia berpahala.

 

Untuk brother yang jenis suka test-test ni:

 

Come onlah. Jadi lelaki yang bermaruah sikit. Saya setuju untuk anda test mana-mana sister yang anda berkenan nak dijadikan isteri. Tapi cukuplah sekadar yang perlu saja. Janganlah sampai nak test drive sampai ke ranjang! Ini sudah melampau! 

 

Anda ingat dengan cara itu anda bahagia? Tak tahulah kalau anda tak rasa berdosa dan tak sedar balasan Akhirat yang menanti! Allah.. Nau'zubillahiminzalik..

 

Syaitan sentiasa akan hasut dan goda.  Bahagia yang tidak kemana dengan Zina. Nikmat syok yang sementara dan tidak akan pernah puas. Na'uzubillahiminzalik.

 

Ittaqullah!!!

 

Ya Allah..Engkau peliharalah anak cucu zuriat keturunan kami dari tipu daya syaitan yang durjana... 

 

Salam Hormat,

 

Mardiana Bt Mat Ishak

Tips Pilih Warna Tudung Yang Sesuai Dengan Kulit Muka

P/S : Pakat share ramai ramai dengan adik, kakak, mak, makcik, kawan kawan, sepupu sepapat yang nak sentiasa tampak yakin dan naik aura bila bertudung.
.
.
.


Sebenarnya tona kulit dan pemilihan warna tudung yang sesuai untuk kita amat berkait rapat. Mungkin selama ni kita main pakat match saja, tak hirau pun sebenarnya boleh beri impak pada pemakaian kita.

Bila tangkap gambar, sedar sedar, wajah kita yang paling nampak kusam sekali, dimana silap nya? Ternyata bila kita pilih warna tudung yang tepat, boleh naikkan seri wajah sekaligus wanita yang memakai akan tampil anggun dan berkeyakinan.

Ingat.. tak semua warna boleh MASUK dengan kulit kita ya!

Ikuti panduan memilih rona hijab yang bersesuaian dengan warna kulit korang.


1) Kulit Putih


Anda yang berkulit putih adalah bertuah, kerana hampir setiap warna sesuai dikenakan dengan warna kulit ini. Namun harus juga berhati-hati dalam mengenakan warna pudar seperti pastel atau kuning, kerana ia boleh membuatkan wajah tampak pucat tidak bermaya. Pilih warna kontra dengan kulit iaitu gelap atau terang seperti hitam, merah dan ungu. Warna-warna ini membuatkan raut wajah anda tampak lebih cerah bercahaya

2) Kulit Kuning Langsat


Pilih rona terang seperti kuning, merah dan merah jambu. Rona biru juga sesuai untuk digayakan. Elakkan daripada memakai coklat gelap atau krim kerana warna tersebut menjadikan kulit wajah tampak kusam

3) Kulit Sawo Matang


Hindari dari memilih rona yang seakan warna kulit sawo matang iaitu kelabu atau coklat gelap, kerana penampilan anda akan tampak suram dan tidak menyerlah. Rona pastel, terang bahkan gelap seperti ungu atau merah hati amat bersesuaian dengan tona kulit ini.

4) Kulit Gelap


Warna-warna terang seperti merah, jingga, kuning serta royal blue amat sesuai dipadankan dengan kulit gelap. Ianya menonjolkan sifat kontra terhadap rona kulit anda, sekaligus menaikkan seri wajah. Untuk penampilan yang lebih berani, gayakan warna neon untuk kelihatan menyerlah. Warna kusam seperti coklat harus dielakkan kerana ia boleh menenggelamkan penampilan anda

Sumber: https://www.wanista.com/…/tip-padanan-hijab-bersesuaian-de…/

Tips Pergi Haji Di Usia Muda

 

**Assalamualaikum semua. Lamanya blog post ni tak bersiaran ya? Maafkan kami ya kesayangan Elsajida semua disebabkan beberapa perkara jadi terbantut kejap. hihi. Maafkan kami :) Okaylah, untuk blog kali ni sis nak kongsi satu tips yang SANGAT SANGAT BERNILAI daripada orang yang sangat sis kagumi iaitu our lovely owner of Elsajida ; kak Sajida :)

Tips ni pun dah agak viral jugak beberapa minggu lalu. MasyaALLAH rasanya tak pernah terpikir kot tips macam ni. TIPS PERGI HAJI DI USIA MUDA. Ya, bunyi macam mustahil kan? tapi tiada benda yang mustahil tau kalau kena gaya usaha nya, insyaALLAH..Meh baca sampai habis tau :) :)  **
.
.

Tahukah anda? Kalau anda baru mendaftar haji dalam masa terdekat ini, giliran anda menunaikan Haji adalah pada tahun 2100 ke atas? (Diberitahu dalam kursus Haji Perdana baru-baru ini.) Sanggup anda menunggu sepanjang tempoh itu?
.
.

Jangan risau. Itu cuma anggaran tahun. Tak mustahil boleh dipercepatkan lagi dengan izin Allah. Di sini saya nak kongsikan beberapa langkah yang boleh kita usaha demi mendapatkan giliran haji ketika usia muda atau sekurang-kurangnya untuk “lajukan” giliran kita. Cara-cara ni semuanya inshaAllah boleh dilakukan oleh anda semua. Saya tulis ringkas dalam bentuk point sahaja ya, supaya lebih jelas dan mudah difahamkan. Ada 4 langkah semuanya;
.
.


1) Buka akaun Tabung Haji.
.
.

2) Daftar Haji. Untuk mendaftar, anda perlu ada sekurang-kurangnya RM1300 di dalam akaun Tabung Haji. Kemudian anda akan diberi jangkaan tahun berapa anda bakal menunaikan haji. Lokasi untuk mendaftar: Di mana-mana cawangan TH, laman web TH, Cawangan Uniteller Bank Islam dan Bank Rakyat, ATM / CDM Maybank, atau ATM BIMB
.
.

3) Kumpulkan duit sekurang-kurangnya RM10k. Mungkin part ni kita akan rasa susah sedikit. Tapi kalau kita memang betul-betul bersungguh nak capai RM10k tu, inshaAllah tempoh menunggu tu tidak lama jika kita konsisten menabung. (Contoh cara menabung akan diberitahu di akhir artikel).
.
.

 


4) a) Bila duit dalam akaun anda dah cukup RM10k, anda dah boleh mula buat rayuan. Kalau tak cukup RM10k pun sebenarnya boleh merayu, tapi kebiasaannya pihak Tabung Haji akan melihat adakah wang kita sudah mencukupi untuk membayar pembiayaan haji. Dikhuatiri jika rayuan diluluskan, tiba-tiba duit belum cukup, jadi tawaran perlu ditolak dan perlu diganti dengan orang baru. Jadi sebaiknya anda cukupkan dahulu RM10k tersebut di dalam akaun anda.

b) Setiap tahun, Tabung Haji akan membuka kaunter rayuan Haji. Anda perlu alert bilakah tarikh kaunter ini dibuka. Ia tidak dibuka sepanjang tahun. Ketika inilah ramai orang akan mula menulis surat rayuan dan menyatakan sebab-sebab kukuh mengapa pihak Tabung Haji perlu meluluskan rayuan mereka. (untuk surat rayuan ini, cubalah beri alasan dan sebab yang kuat mengapa pihak Tabung Haji perlu meluluskan rayuan anda).

c) Kalau anda nak tahu, untuk Haji tahun ini tahun 2016, ada sekitar 2500 orang sekitar Lembah Klang yang dijadualkan akan menunaikan haji, namun selepas ujian pemeriksaan kesihatan, 60% tidak lulus (atas faktor kesihatan) dan tidak dapat meneruskan proses seterusnya untuk menunaikan haji. Bermakna, ada banyak kuota baru yang kini kosong! Itu baru cerita di Lembah Klang, pastinya setiap negeri setiap daerah akan ada kuota kosong yang perlu diganti dengan orang lain. Mungkinkah anda orangnya? Tak mustahil. :)

d) Ada lagi kuota kosong pada setiap tahun akibat kematian. Iaitu apabila calon haji itu meninggal sebelum sempat menunaikan haji pada tahun tersebut. Jika yang meninggal itu lelaki, dan dia pada asalnya mahu menunaikan haji dengan isterinya, bermakna kuota isterinya juga perlu diganti dengan orang lain. Kerana wanita yang kematian suami, di dalam tempoh iddah, tidak boleh menunaikan ibadah haji.

e) Nak lagi kuota kosong? Yang ini mungkin tidak terlalu banyak, tetapi biasanya tetap ada, iaitu wanita yang hamil sebelum berangkat menunaikan haji. Jika dia sepatutnya menunaikan haji pada tahun sekian-sekian, tetapi ditakdirkan dia hamil sebelum berangkat, maka pihak Tabung Haji tidak akan membenarkannya menunaikan haji. Jadi akan ada lagi kuota kosong untuk anda.
.
.

Jadi jelaslah di sini bahawa sebenarnya ada sangat banyak peluang untuk anda mendapatkan kuota haji dan tidak perlu menunggu giliran tahun yang asalnya ditetapkan oleh pihak Tabung Haji untuk anda. Boleh jadi giliran anda pada asalnya ialah tahun 2048, tapi pada tahun 2018 anda sudah berjaya mendapatkan giliran setelah membuat rayuan. Tidak mustahil, dengan izin Allah.
.
.

Tentang bilakah tahun yang anda akan dapat tu, ia bergantung kepada Allah, Allah melihat usaha kita, dan percayalah, Allah tidak akan mensia-siakan setiap usaha hambaNya. Namun jika giliran itu tetap juga tidak datang seawal yang anda harapkan, usahlah kecewa, teruskan berusaha, teruskan membuat rayuan SETIAP TAHUN dan yang pasti, berdoalah di sepertiga malam tentang hasrat anda untuk mengunjungi rumahNya, buktikan anda betul-betul mahu ke sana.
.
.

Ibadah haji bukan milik orang kaya. Ia milik semua. Ada orang kaya yang tidak dapat pergi kerana masalah kesihatan, ada orang yang kurang kaya tapi dapat juga akhirnya menunaikan haji kerana gigih menabung serta tidak henti berdoa. Allah yang berhak pilih siapakah tetamuNya, maka buktikanlah kepada Dia bahawa anda sungguh-sungguh mahu ke sana dengan segera, ketika umur masih muda dan jasad masih kuat.
.
.


Nota cara menabung secara ringkas:
.
.

1) Untuk menabung dalam tempoh 8 tahun: RM25 seminggu atau sehari RM3.60 sahaja. (Setahun ada lebih kurang 52 minggu. Setahun= RM25 x 52 minggu = RM1300. RM1300 x 8 tahun = RM10400). Atau, nak lagi cepat?
.
.

2) Untuk menabung dalam tempoh 4 tahun: RM50 seminggu atau sehari RM7.14 sahaja. (Setahun ada lebih kurang 52 minggu. Setahun= RM50 x 52 minggu = RM2600. RM2600 x 4 tahun = RM10400).
.
.

Kesimpulannya kalau sekarang umur anda masih di awal 20-an, tak mustahil sebelum umur 30 anda sudah boleh menunaikan haji, atau selewat-lewatnya sebelum anda mencecah 40 tahun, inshaAllah fizikal masih sihat ketika itu.
.
.


P/s: Atau nak cara lebih cepat untuk dapat kuota haji, kahwinlah dengan orang yang giliran hajinya tidak lama lagi. ;) Jika suami sahaja yang mendapat tawaran, isteri boleh buat rayuan dan kebiasaannya pihak Tabung Haji akan luluskan permohonan tersebut tapi pastikan RM10k tersedia di dalam akaun Tabung Haji. Dan untuk kes isteri (yang berumur 44 tahun ke bawah) yang mendapat tawaran haji, suami tak perlu risau kerana secara automatik suami akan dapat pergi bersama isteri kerana si isteri wajib ada mahram.
.
.

Silakan share untuk manfaat bersama atau sebagai rujukan anda pada masa hadapan.
.
.

[Edited: Tambahan tips dari saudara Syafiq Kamil. --> Saya berminat untuk tambah info sikit. Bagi yang nak daftar haji, tapi belum cukup wang permulaan sebanyak RM1300, anda hanya perlu print penyata KWSP anda yang terkini dan bawa bersama ketika mendaftar di kaunter TH. Buka akaun TH cuma bayar RM10, manakala daftar haji pula PERCUMA (asalkan ada penyata KWSP). Yang penting daftar siap2, insyaAllah rezeki akan datang kemudian. Dah cuba, memang senang. Pihak TH juga minta war-warkan perkara ini. Terima kasih.

 

** Best kan tips ni? Semoga tips ni dapat memberi manfaat kepada semua ya, Yang penting JANGAN LELAH UNTUK USAHA. InsyaALLAH, ALLAH suka tengok niat hambaNYA yang suka berusaha. Lagi lagi usaha niat nak ke kota yang sangat suci ni. Aminnn **

 

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid