- Diari Elsajida – "elsajida" – elsajida.com
s

Diari Elsajida

Tutup Muka Sebab Pemalu?

Mesti korang terfikir kan kenapa kebanyakkan situasi kakjida suka tutup muka model yang gayakan produk Elsajida ni.. Meh Anis kongsi kenapa, ni sharing daripada kakjida sendiri...

Korang nak dengar cerita? Tadi salah seorang team kak Jida bagitahu, ada customer PM, katanya dia nak tanya tentang "tudung yang modelnya tutup muka dengan bunga putih". Jadi team kak Jida tu pun tak tahu customer tu maksudkan tudung mana sebab majoriti tudung El Sajida ni memang modelnya tutup muka dengan bunga putih. 😅 Cuma kadang-kadang je ada bunga pepel, kamera, buku & macam-macam lagi. 



Persoalannya kat sini, kenapa El Sajida ni suka sangat tutup muka model? Diorang ni pemalu sangat ke? 😂 Mehla kak Jida nak cerita sikit. Bukan sebab malu ke apa. Tapi memang dari awal kak Jida buat bisnes ni, kak Jida berniat untuk ketengahkan konsep "biarlah kualiti tudung yang berbicara." 

.

Kak Jida taknak korang beli tudung El Sajida ni sebab nampak muka model tu cantik semata, tapi sebab memang korang jatuh cinta dengan tudung dalam gambar tu & nak milikinya. Dan lepas korang dah merasa pakai & tahu kualiti tudung tu, kak Jida tak perlu dah cakap banyak, biar kualiti tudung tu je yang buat korang terus setia & percayakan brand El Sajida. Itulah yang kak Jida harapkan. 


.

Dan kak Jida terharu sebenarnya bila ramai yang PM kak Jida & team kak Jida untuk buat luahan betapa mereka sukakan konsep "model tak nampak muka" macam yang El Sajida buat. Kalau nak ikutkan, memang panjang lebar juga surat chenta yang kami terima yang memuji konsep ni. Itulah yang buat kak Jida terharu sebab rasa diterima & dihargai. 
.
.

Korang boleh click link ni untuk baca salah satu surat chenta yang kak Jida pernah terima: http://bit.ly/2vIJtre. Kata-kata sokongan dari korang lah yang banyak beri kami semangat untuk terus berpegang dengan konsep ni dan terus berusaha untuk beri yang terbaik buat para muslimah yang cintakan tudung labuh 100% patuh-syariah. Photographer pun pernah ada yang puji konsep ni, menarik katanya, dan dia suruh kekalkan. 
.
.

Cuma kak Jida nak tekankan kat sini, bahawa kak Jida bukan pilih konsep ni sebab kak Jida cakap wajah tu aurat ye, tapi sebab memang kak Jida rasa nak cuba guna konsep model yang tertutup wajahnya. Sebab kak Jida ni jenis yang suka jadi 'lain dari yang lain'. 😊 Kat Malaysia mungkin konsep macam ni kurang dipraktikkan, tapi sebenarnya kalau korang nak tahu, ada je brand fesyen antarabangsa (islamik/non islamik) yang guna konsep macam ni. 
.
.

Lagi satu, kak Jida nak korang tahu yang setiap brand fesyen Muslimah ni ada strategi dan konsepnya yang tersendiri. Asalkan konsepnya tidak bertentangan dengan landasan syariat, sebaiknya kita sokong dan terima.  
.
.

Untuk yang tak pernah tengok lagi konsep model tutup muka ni, kak Jida letak gambar-gambar instant shawl Ayra (produk bestseller El Sajida setakat ini) sebagai contoh. 😘
.
.

...............

Jadi, dah tahu kan kenapa? Ada sebab yang amat istimewa buat muslimah diluar sana tentang penggunaan konsep macam ni. Sangat rare tapi sangat reliable untuk dipraktikkan. Tak salah nak bereksperimen dalam bisnes selagi tidak melanggar hukum syarak 

 

Korang dapat sesuatu?

;)  

 

Road Tour Elsajida Yang Pertama

Road tour UIA . Wohaa!!

Hai! Assalamualaikum Elsajida lovers ;)

Sihat? :D

Saje je laa kan nk cerita pengalaman roud tour kami baru baru ni. Hehe. Bila ye.. erm…. Oh ye , bertarikh 6 oktober 2016 bersamaan hari khamis. Bermula lah Roud tour kami yang pertama. Kami memilih Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) sebagai tempat pertama roud tour kami.

.

Kenapa pilih UIAM Gombak?

Saje sajee suka suka.. hehe. Takde lah. Kami pilih UIA sebagai tempat yang pertama ,First sebab dapat undian tertinggi and lagipun dekat je dengan tempat kami. Work station kami di Wangsa maju Seksyen 2 :)  Insha Allah lepas ni kita pergi jauh sikit yaaa. ;-) (Team elsajida memang suka jalan-jalan sebenarnya .haha )

 .

Pengalaman Roud tour .

Kalau nak cerita pengalaman jual secara offline (memandangkan kami buat bisnes 100% secara online) takde laa  kekok sangat sebab dah ada pengalaman jual buka booth dan join Mood Republic. Tapi kali ni lain sikit sebab kami hanya buka bonet kereta sahaja. So, korang kena cari kereta kami. Tak susah pun sebab jenama kereta dan tempat dah diberitahu siang-siang lagiii. ;-)

 .

Yang lain sikit sebab kena serbu . haha. Syok la jugak.. macam artis je sebut serbu2 ni kan.(Perasann) .Laii laii.. adik2 UIAM memang awesome sangat!! Tapi boleh tahan jugak pesen nya..macam2.. buat kami terhibur sungguh .. asyik nak gelak je rasa. hahaa. Comel! ;-)

 .

Meh la kita belanja gambar sikit. ;-)

 

Niii ada orang ambil gambar senyap-senyap. Bagi kat kami dengan ayat “dapat jugak tengok muka2 team elsajida nii. Hihi’’ amboii sangat.. haha  kenapa tak selfie jeee :P (btw, thanks :))

 

Terima kasih adik-adik UIA !!

 

 

Thanks dik ! :D

 

Xie-xie! :D

 

Syukran ya ukhti ! :D

 

Terima kasihhhhh :D

.

Road Tour kami berlangsung only 2 hours. Start pukul 4 pm sampai 6 pm sahaja. So, lepas 6 pm terpaksa lah tutup bonet. KAMI MINTA BERIBU KEMAAFAN kepada adik-adik yang tak sempat datang … Insha Allah.. Bi iznillah… kami datang lagii ya.. korang bodek laa boss Elsajida beramai-ramai pastu komen banyak2 dekat ig..hihiii  :p

 

Ok lah. Setakat itu sahaja cerita roadtour kami untuk kali pertama ni. Insha Allah kami sambung cerita lagi untuk next tour okay? ;-)

 

Lepas balik tuu kami kelaparan .singgah Ikea Cheras jap makan Meatball .hehe .

 
 

 

Tataaa ! ;-)