- Diari Elsajida – "elsajida lovers" – elsajida.com
s

Diari Elsajida

6 TIPS MULA BERTAHAJJUD BAGI BEGINNER


Kak Anis memang excited sangat nak share topik kali ni sebab topik kalini memang dekat dengan hati Kak Anis sebab Kak Anis pun masih lagi belajar untuk cuba istiqamah. Topik kalini Kak Anis nak share tips untuk belajar mula bertahajjud untuk beginner. Mesti ada yang pelik kan, kenapa beginner?

Sebab Kak Anis tahu kat luar sana ramai sangat yang sungguh simpan niat nak bangun tahajjud. Nak sangat sangat belajar bangun malam. Tapi kadang kala ada je benda yang menghalang nak bangun. Jadi Kak Anis nak share serba sikit tips/ilmu yang sebelum ni Kak Anis pernah juga share di private group FB Elsajida Premium Lovers, tapi kalini Kak Anis nak add on dalam versi blog pulak

Okay , dah ready ke dengan pen dan kertas? hehe , haajom kita mula :)

1. MULAKAN DENGAN HARI MINGGU

Pertama sekali bila kita betul berniat nak bangun tahajjud untuk yang beginner, pada permulaan mungkin boleh setkan timing untuk bangun pada hujung minggu.

Contoh, kita plan sesiap dalam alarm clock sejak hari isnin lagi yang kita nak bangun pada malam sabtu (Kak Anis ambil contoh malam sabtu untuk permulaan sebab malam sabtu selalunya kita dapat rehat yang cukup, tak terkejar kejar dengan urusan rutin seharian hari biasa).

Bila kita sering ingatkan diri kita untuk tahajjud sejak isnin, tanpa kita sedar, kita sedang "didik" minda kita untuk get ready bangun malam sabtu nanti.

2. HARI YANG KITA NAK BANGUN TAHAJJUD, TIDUR AWAL

Kita dah target insyaAllah nak bangun tahajjud malam nanti. Jadi siangnya kita dah ingatkan diri untuk kurangkan sikit aktiviti yang memenatkan, dan kita tidur awal.

Paling awal kak Anis suggest 9.30 malam dan paling lewat 10.30 malam. Memula mungkin rasa macam tak biasa kan, tapi insyaALLAH lama lama kita akan terbiasa insyaAllah.

3. KURANGKAN MAKANAN YANG BERAT 

Ini sangat penting walau kita tengok macam tak berapa nak ada effect sangat kan. Tapi memang penting. Sebab bila kita makan banyak siangnya, kita akan mudah rasa lesu , penat dan letih.

Ini yang kadangkala penyebab kita susah nak bangun malam. Jadi plan your meal on that day. Cuba makan paling lewat sebelum jam 7 supaya makan mudah hadam dan kita dapat tidur awal selepas itu untuk bangun awal.


4. LETAK HANDPHONE/TABLET/LAPTOP JAUH DARIPADA KATIL

Kita kadang kala dah terbiasa untuk pegang gajet sebelum tidur. Jadi Kak Anis suggest apa kata bila kita dah plan nak bangun tahajjud malamnya, kita disiplinkan diri untuk letak gajet kita jauh daripada katil 30 minit sebelum kita tidur.

Sebelum tidur, minum air masak segelas dan terus je tidur. In fact, ikut kajian kalau kita letak hp jauh daripada kita, tidur kita akan jadi lebih nyenyak tau. Bila nyenyak, dapat tidur yang cukup dan kita akan mudah bangun awal pagi esoknya. Cubalah :)

5. SEBELUM TIDUR MINIMAKAN LAMPU DI DALAM BILIK

Ni salah satu trik yang boleh korang cuba. Cuba kurangkan lighting lampu bila nak mula tidur. Bukan tutup terus ya. Kalau tutup terus ada tendency untuk payah sikit bangun tengah malam.

Korang boleh je survey lampu tidur/lampu tidur soket plug yang comel comel dekat kedai RM 2, kat Shopee pun banyak jual. InsyaAllah memang mudah bangun keesokkan harinya.

6. TETAPKAN NIAT NAK BANGUN MALAM

Sebelum tidur, malam tu kita dah talk to Allah (bercerita pada Allah) dan peringatkan diri kita untuk bangun tengah malam nanti. Cakap simple simple je.

Contoh: "Ya Allah nanti malam nak bangun tahajjud, gerakkan hati kita ye Ya Allah, rindu sangat nak bangun tengah malam, doa kat Allah, pilihlah kita untuk bangun ya nanti"

Benda ni sangat crucial tau, sebab memang kalau kita buat, secara tak langsung ianya masuk dalam minda separa sedar kita yang kita akan bangun tengah malam nanti.

Dulu Ustazah Kak Anis selalu cakap, nak buat tahajjud ni memula je kita selalu set alarm untuk bangun, tapi kalau kita dah selalu peringatkan diri untuk bangun tengah malam sebelum tidur untuk beribadat, tetiba jer nanti akan ada yang kejutkan. Wallahualam , tetapi tentulah dengan izin Allah kan. 


Terlalu banyak sangat kelebihan solat tahajjud ni. Mengikut pengalaman Kak Anis yang masih lagi bertatih nak istiqamah, Kak Anis perasan, tiap kali kalau ada hari yang Kak Anis bangun, walau pun haritu macam busy dan lelah sangat sangat, tapi macam ada suatu kekuatan yang Allah bagi pada hari tu.

Hari tu akan rasa tenang, Jiwa rasa lapang walaupun ada benda yang tak fall into places. Ntah lah susah nak explain tapi tulah yang Kak Anis alami :)

InsyaAllah mohon doa semua juga untuk kita sesama terus istiqamah bangun untuk bertahajjud. Korang doakan untuk Kak Anis juga ya. 

InsyaAllah , harap dapat sesuatu semua, jumpa next entry okay! :)




Love,
Kak Anis




OOTD Muslimah versi Elsajida Lovers

Untuk post ni, kami cuma nak kongsikan gambar-gambar OOTD dari Elsajida Lovers yang terpilih, dari awal Elsajida sehingga kini. Mungkin boleh membantu anda memilih style fashion Muslimah yang sopan & anggun. Jom intai. 

Wide Shawl Wilma

Tudung Adele

Tudung Nawfa

Tudung Nadine

Wide Shawl Maryam

Instant Shawl Ayra

Tudung Sarung Sara

Wide Shawl Maryam

Instant Shawl Ayra

 

Cantik kan semuanya? Sopan & ayu tanpa perlu hiasan berlebihan. Itulah yang terbaik, berfesyen dengan meletakkan syariat di hadapan. <3

Humans of Elsajida

Kalau anda follow rapat-rapat instagram Elsajida, mesti anda ada perasan satu hashtag baru yang wujud iaitu #humansOfElsajida. 

Apa tu?

Terinspirasi dari konsep yang dibawa oleh Humans of New York, saya rasa tertarik untuk melakukan hal yang sama. Iaitu dengan berkongsi kisah-kisah Elsajida Lovers, yang berkaitan dengan tudung. Tak kira samada kisah pahit, manis, sayu, atau sebagainya. 

Dari saya bermula buat bisnes, saya sentiasa simpan dalam minda bahawa saya tak mahu bisnes ini sekadar bisnes, tapi saya bawa misi lain juga bersamanya; iaitu berkongsi apa sahaja yang bermanfaat (sebab itu ada hashtag #elsajidaShares di Instagram Elsajida) dan sebenarnya visi Elsajida ialah untuk ‘educate’ para Muslimah agar mengamalkan lifestyle yang bertepatan dengan ajaran AlQuran & Sunnah. 

Dan berbalik pada kisah Humans of Elsajida, saya mahu menyatukan para pencinta tudung labuh di bawah satu hashtag, dengan berkongsi pengalaman yang pelbagai, tapi akhirnya mampu membuat mereka merasakan kewujudan ‘mutual understanding’ di kalangan mereka, lantas menjadikan mereka lebih terinspirasi. 

Sekiranya anda ada pengalaman berkaitan tudung yang anda ingin kongsikan, boleh contact kami di whatsApp atau email untuk berkongsi kisah anda, terutamanya yang dapat memberi pengajaran atau manfaat kepada pembaca. <3

TIPS PENJAGAAN TUDUNG LEBIH EFEKTIF

Setiap orang mesti pernah hadapi masalah nak jaga tudung dengan baik. Paling sayang bila tudung yang disukai tiba-tiba jadi 'rosak' bila dibasuh. Malah kadang-kadang tudung jadi turun warna sehingga warna jadi tak cantik! Sayang kan? Dah beli mahal-mahal, rosak pulak.

Jangan gusar! Kami tahu anda pernah alami kes seperti ini. Maka kami kongsikan beberapa tips yang boleh dipraktikkan. Tips yang dijamin boleh menyelamatkan tudung dari 'rosak' dan jadi 'tak best'.



#Tips 1
Untuk mencuci tudung, harus diingatkan, tudung tersebut tidak diramas - ramas. Kami tahu ramai suka meramas tudung ketika mencuci. Kononnya nak lebih bersih. Cara ini boleh merosakkan tudung. Cara yang betul adalah cukup dengan mencelup dan mengangkat tudung beberapa kali sehingga bersih daripada bahan pencuci.



#Tips 2
Selepas selesai celup dan angkat beberapa kali, rendamkan tudung sebentar di dalam campuran air bersama pelembut selama 10-15 minit. Selepas 15 minit, bilas tudung tersebut bersama air bersih. Jemur di kawasan yang redup. Elakkan menjemur tudung di bawah cahaya matahari yang terlalu terik. Jika tidak, lama-kelamaan, tudung akan menjadi rosak dan warna akan menjadi pudar.



#Tips 3
Untuk mencuci tudung, elakkan membasuh menggunakan mesin basuh kerana ia berpeluang merosakkan tudung. Cukuplah sekadar cuci mengikut #tips 1 dan #tips 2 sahaja.


#Tips 4
Biasakan diri untuk mencuci tudung bersama tudung sahaja dan tidak mencampurkan dengan kain atau pakaian lain. Banyak kes di mana warna baju turun dan merosakkan tudung. Maka untuk mengelakkan hal ini berlaku, asingkan tudung sebelum mencuci dan basuh tudung sahaja.

Kalau sesiapa perasan 'notes' yang ditulis bersama description tudung keluaran Elsajida, kami ada nasihatkan agar dibasuh dengan cucian tangan kerana kami tahu tudung tersebut terlalu berharga untuk di'rosakkan'. Malah kami juga tidak ingin tudung yang dibeli tiba-tiba menjadi pudar kerana tersilap langkah dalam mencuci.

Jadi kami kongsikan empat tips penjagaan tudung buat #Elsajidalovers tanda kami sayang kat korang. Teruskan support Elsajida dan doakan agar Elsajida dapat keluarkan tudung yang best-best.

InsyaAllah kami akan kongsikan tips-tips yang bermanfaat untuk semua di lain hari. Teruskan membaca blog Elsajida okay? :D

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid