- Diari Elsajida – "muslimah" – elsajida.com
s

Diari Elsajida

6 BENDA WAJIB MUSLIMAH PERLU BAWA MASA TRAVEL

 

 

Assalamualaikum semua. How was your day? InsyaAllah semoga semua baik baik saja ya :) Okay entry kalini Kak Anis nak share pasal travel lagi (travel lagi? hehe) 


"Kak Anis ni asyik share pasal travel je" 

Hehe haruslah ;p , Kak Anis sangat kuat jenjalan tau (Kalau nak jenjalan jangan lupa roger Kak Anis naa hehe!) . Bila kita travel atau bermusafir ni, banyak sangat perkara baru yang kita dapat belajar. Selain dapat recharge balik tenaga diri kita, ianya jugak dapat luaskan pengalaman dan minda kita. Dapat tengok cara hidup sesuatu tempat, dapat belajar selok belok tempat yang kita nak travel tu.

Part paling best bagi Kak Anis bila kita dapat travel dengan orang yang satu kepala dan tak berkira time travel (so important to choose your travel buddies tau!). Penting sangat sangat. Lepas tu, bila kita driving sendiri, dan banyak kali sesat kat tempat nak kita tuju tu bagi Kak Anis dia semacam satu achievement sangat sebab daripada kesalahan tu Kak Anis belajar banyak sangat benda. 

Lagipun kebetulan bulan September ni banyak yang cuti panjang kan, Kak Anis bet mesti ramai dah plan nak travel bulan ni kan? Perfect timing sangat share artikel ni hehe

Yang penting bila nak bermusafir ni, kena plan. Kena plan tabungan, kena plan timing. Dan tak semestinya perlu keluar negara. Dalam Malaysia ni pun banyak sangat tempat best best. Dapat sehari dua lari dari hiruk pikuk rutin harian ni pun dah okay sesangat.

Eh! macam jauh pulak Kak Anis dah bebel hihi. Sebenarnya nak share dengan korang pasal benda wajib setiap muslimah (Kak Anis fokus muslimah sebab most reader kat sini muslimah) perlu bawa masa travel. WAJIB okey korang bawa ni.

1) DOMPET

Haa ni memang penting  sesangat. Nyawa kita lah orang kata. Segala IC, lesen memandu, kad touch N go, kad bank semua ada dalam ni. Mohon jaga elok elok tau. Penting ni dan letak kat tempat yang kita mudah capai.

2) DUIT LEBIH

Pastikan untuk bawak duit lebih atau dalam term lainnya korang masukkan dalam plan korang to put aside contingency money. Ni kira macam duit backup misal kata kalau ada jadi apa apa waktu korang travel. Berapa banyak yang korang nak letakkan, tu kena pandai bajet sendiri. Makesure korang simpan elok elok dalam satu sampul dalam dompet. Penting ni sebab kita taktau apa yang mungkin boleh jadi waktu travel kan. Kut lah tetiba korang travel kut sesat sampai ke hujung ceruk mana yang takda mesin ATM, tak ke naya. Be prepared always!

3) BEG TALI SILANG / BAGPACK

Time travel Kak Anis suggest untuk bawak beg camni. Kalau boleh takmau bawak tote beg, segala handbag yang pergi kenduri tu. Sebab sangat tak praktikal. Bila travel kita akan banyak sangat bergerak. Lebih 10,000 steps Kak Anis rasa. Jadi beg macam ni sangat berguna. Kalau boleh invest pada beg yang bila buka kat dalam tu ada compartment untuk letak handphone, kunci kete dan sebagainya. Kalau kat tempat yang selalu ada pick pocket, selalu nya suggest untuk pakai beg tali silang, lebih selamat.



4) TIGER BALM / APA SAJA JENIS BALM

Kak Anis memang sejenis akan mudah sakit belakang time travel. Mungkin sebab tidur tak cukup, tak sempat nak nap tengahari macam biasa, jadi mudah sakit sendi (dah macam berusai plak rasa haha! XD). Ni memang Kak Anis suka pakai, sebelum tidur / sebelum memandu even kalau tak driving pun Kak Anis akan sapu dulu.


Kak Anis memang in love dengan lotion balm ni sebab memula je dia bau kuat macam balm lepas beberapa minit dia akan bau soft macam lotion. Best sangat!

5) UBAT UBATAN/SAPUAN YANG WAJIB

Panadol, supplement (tablet calcium), pil cikitaun (cirit) , minyak cap kapak, minyak yu yee ni antara essential item Kak Anis akan letak dalam satu beg. Kira macam emergency kit lah so that kalau rasa tak sedap badan sikit memang akan makan/sapu. Tak syok bila travel time tengah sakit ni. So, kena well prepare.

6) KASUT SUKAN

Elakkan memakai kasut wedges, heels, flat shoes dan segala kasut untuk gi kenduri tu. Sangat tak berbaloi bila travel. Saja nak kongsi pengalaman ada satu tempat tu Kak Anis pergi tersalah bawak kasut tau, memang murung sangat rasa. Sebab bila kita berjalan dengan kasut yang tak selesa sangat boleh tukar mood. Tumit memang sakit sangat. Jadi, bawak kasut yang betul tau. Paling terbaik adalah kasut sukan.

7) INSTALL APPS SESUAI UNTUK TRAVELLER

Okay, part ni Kak Anis taktau nak classify dia as benda ke apa hihi tapi bagi Kak Anis ni sangat penting. Kalau boleh install sesiap sebelum bergerak, apps KIBLAT, WAKTU SOLAT, WAZE atau GOOGLE MAPS. Ni yang 3 apps paling terpenting bagi Kak Anis. Saja nak inform, sebelum korang pi memana negara, korang studylah dulu apps apa yang boleh dan tak boleh pakai kat negara tu.


Ada certain negara contoh macam China tak boleh pakai apps whatsapp tau. Dorang rajin pakai apps wechat. Jadi kena install sesiap apps wechat sebelum bergerak ke sana. So study dulu apps yang penting okay.

Okay rasanya cukup takat ni ya, semua info ni berdasarkan pengalaman Kak Anis :)

Tak kesahlah nak travel kemana  hatta nak balik kampung pun pokok pangkalnya kena PLAN bebetul okay?

Bila kita travel ni banyak benda yang Kak Anis belajar. Dan pada masa ni jugalah kita sebenarnya dapat mengenali dengan lebih dekat dengan orang orang yang kita travel sesama tu. Sebab tu orang cakap kalau nak kenal 10% perangai seseorang travel lah dengan dia.  

Sebab time travel memacam boleh jadi. Memang betul betul mendidik diri untuk sentiasa sabar. Lagipun bila bermusafir ni memang salah satu perkara yang amat dituntut dan ianya juga adalah waktu waktu mustajab untuk berdoa sebab masa tu pergantungan kita memang bebetul pada Allah Taala yang satu. 

 Harapnya dapat sesuatu ya semua, till next time!




Love,
Kak Anis




6 TIPS MULA BERTAHAJJUD BAGI BEGINNER


Kak Anis memang excited sangat nak share topik kali ni sebab topik kalini memang dekat dengan hati Kak Anis sebab Kak Anis pun masih lagi belajar untuk cuba istiqamah. Topik kalini Kak Anis nak share tips untuk belajar mula bertahajjud untuk beginner. Mesti ada yang pelik kan, kenapa beginner?

Sebab Kak Anis tahu kat luar sana ramai sangat yang sungguh simpan niat nak bangun tahajjud. Nak sangat sangat belajar bangun malam. Tapi kadang kala ada je benda yang menghalang nak bangun. Jadi Kak Anis nak share serba sikit tips/ilmu yang sebelum ni Kak Anis pernah juga share di private group FB Elsajida Premium Lovers, tapi kalini Kak Anis nak add on dalam versi blog pulak

Okay , dah ready ke dengan pen dan kertas? hehe , haajom kita mula :)

1. MULAKAN DENGAN HARI MINGGU

Pertama sekali bila kita betul berniat nak bangun tahajjud untuk yang beginner, pada permulaan mungkin boleh setkan timing untuk bangun pada hujung minggu.

Contoh, kita plan sesiap dalam alarm clock sejak hari isnin lagi yang kita nak bangun pada malam sabtu (Kak Anis ambil contoh malam sabtu untuk permulaan sebab malam sabtu selalunya kita dapat rehat yang cukup, tak terkejar kejar dengan urusan rutin seharian hari biasa).

Bila kita sering ingatkan diri kita untuk tahajjud sejak isnin, tanpa kita sedar, kita sedang "didik" minda kita untuk get ready bangun malam sabtu nanti.

2. HARI YANG KITA NAK BANGUN TAHAJJUD, TIDUR AWAL

Kita dah target insyaAllah nak bangun tahajjud malam nanti. Jadi siangnya kita dah ingatkan diri untuk kurangkan sikit aktiviti yang memenatkan, dan kita tidur awal.

Paling awal kak Anis suggest 9.30 malam dan paling lewat 10.30 malam. Memula mungkin rasa macam tak biasa kan, tapi insyaALLAH lama lama kita akan terbiasa insyaAllah.

3. KURANGKAN MAKANAN YANG BERAT 

Ini sangat penting walau kita tengok macam tak berapa nak ada effect sangat kan. Tapi memang penting. Sebab bila kita makan banyak siangnya, kita akan mudah rasa lesu , penat dan letih.

Ini yang kadangkala penyebab kita susah nak bangun malam. Jadi plan your meal on that day. Cuba makan paling lewat sebelum jam 7 supaya makan mudah hadam dan kita dapat tidur awal selepas itu untuk bangun awal.


4. LETAK HANDPHONE/TABLET/LAPTOP JAUH DARIPADA KATIL

Kita kadang kala dah terbiasa untuk pegang gajet sebelum tidur. Jadi Kak Anis suggest apa kata bila kita dah plan nak bangun tahajjud malamnya, kita disiplinkan diri untuk letak gajet kita jauh daripada katil 30 minit sebelum kita tidur.

Sebelum tidur, minum air masak segelas dan terus je tidur. In fact, ikut kajian kalau kita letak hp jauh daripada kita, tidur kita akan jadi lebih nyenyak tau. Bila nyenyak, dapat tidur yang cukup dan kita akan mudah bangun awal pagi esoknya. Cubalah :)

5. SEBELUM TIDUR MINIMAKAN LAMPU DI DALAM BILIK

Ni salah satu trik yang boleh korang cuba. Cuba kurangkan lighting lampu bila nak mula tidur. Bukan tutup terus ya. Kalau tutup terus ada tendency untuk payah sikit bangun tengah malam.

Korang boleh je survey lampu tidur/lampu tidur soket plug yang comel comel dekat kedai RM 2, kat Shopee pun banyak jual. InsyaAllah memang mudah bangun keesokkan harinya.

6. TETAPKAN NIAT NAK BANGUN MALAM

Sebelum tidur, malam tu kita dah talk to Allah (bercerita pada Allah) dan peringatkan diri kita untuk bangun tengah malam nanti. Cakap simple simple je.

Contoh: "Ya Allah nanti malam nak bangun tahajjud, gerakkan hati kita ye Ya Allah, rindu sangat nak bangun tengah malam, doa kat Allah, pilihlah kita untuk bangun ya nanti"

Benda ni sangat crucial tau, sebab memang kalau kita buat, secara tak langsung ianya masuk dalam minda separa sedar kita yang kita akan bangun tengah malam nanti.

Dulu Ustazah Kak Anis selalu cakap, nak buat tahajjud ni memula je kita selalu set alarm untuk bangun, tapi kalau kita dah selalu peringatkan diri untuk bangun tengah malam sebelum tidur untuk beribadat, tetiba jer nanti akan ada yang kejutkan. Wallahualam , tetapi tentulah dengan izin Allah kan. 


Terlalu banyak sangat kelebihan solat tahajjud ni. Mengikut pengalaman Kak Anis yang masih lagi bertatih nak istiqamah, Kak Anis perasan, tiap kali kalau ada hari yang Kak Anis bangun, walau pun haritu macam busy dan lelah sangat sangat, tapi macam ada suatu kekuatan yang Allah bagi pada hari tu.

Hari tu akan rasa tenang, Jiwa rasa lapang walaupun ada benda yang tak fall into places. Ntah lah susah nak explain tapi tulah yang Kak Anis alami :)

InsyaAllah mohon doa semua juga untuk kita sesama terus istiqamah bangun untuk bertahajjud. Korang doakan untuk Kak Anis juga ya. 

InsyaAllah , harap dapat sesuatu semua, jumpa next entry okay! :)




Love,
Kak Anis




5 TRICKS YANG SETIAP MUSLIMAH PERLU BUAT SEBELUM NAK TRAVEL (KAK ANIS'S STYLE)


Kenapa Kak Anis's style? Sebab perkongsian tips and tricks kali ni memang daripada pengalaman Kak Anis sendiri , dan memang ni lah cara Kak Anis akan buat sebelum nak mula travel kemana mana. Tak kesah la travel 2 malam je ke, atau travel ke kampung ke, atau travel kena naik belon ke (airplane to be exact hehe!) , inilah caranya.

Basically memang akan fokus bab nak packing lah, sebab kalau kata nak travel ni mesti bear in mind untuk cuba sebolehnya minimize kan cara penyimpanan kita. Sebab orang selalu cakap, bila pergi satu beg, bila balik ber beg beg kan? Beg beranak lah senang citer, haha! Sebab tu kena pandai kemas, susun, simpan, sisih (eh!! xD).

Okay, jom semak apa yang Kak Anis akan buat memula nak packing barang untuk travel ni

1) First sekali untuk pakaian, makesure dah susun baju ikut hari. Caranya, Kak Anis akan susun ; contoh , seluar/skirt, baju, tudung satu set, kemudian Kak Anis akan gulung (bukan lipat tau!). Dah beberapa tahun Kak Anis test teknik gulung ni memang lagi meringankan beban bila packing. Lepas tu taknak kasi gulungan tu terbuka, ambil getah ikat sekali. Jadi satu pasang 1 set untuk 1 hari (untuk kes baju siang). Nanti nak pakai just tarik je. For sure tak sepah sepah. Mata pun sedap mandang.

2) Kak Anis paling minima mesti akan bawak 3 beg bila travel. Ni dah termasuk dengan handbag/begpack kecik. 1 beg khas untuk letak pakaian. 1 beg khas untuk letak barang barang yang kita akan kerap guna dan mudah capai sepanjang travel, (contohnya telekung, tuala, toiletries basah). 1 beg lagi adalah handbag/bagpack kecik untuk letak barang wajib (dompet, mini beg barang makeup basic , phone , chargerpowerbank, mini beg letak brooch,passport)

3) Okay sekarang kita masuk bab toiletries pulak ya. Untuk toiletries ni Kak Anis takkan bawak shower foam, shampu yang besar gedabak tu time travel dah haha! Sebab tau tak, dulu pernah la Kak Anis travel, pernah overweight luggage sebab kan toiletries je, Sudahnya terpaksa buang dekat tempat nak check in tu. Memang insof la lepas tu. Dari situ Kak Anis mula figure out cari botol kecik untuk letak toiletries ni. Dan Kak Anis akan kira tau untuk setiap pam tu (over kan, belajar dari kesilapan, sebab seriau kalau diingat balik haha!). Contohya, untuk shower foam selalu 2 pam sekali pakai, jadi sehari pakai 3 kali, jadi 6 kali pam untuk masuk dalam toiletries botol kecil tu. Jimat ruangan dan tak membazir

 
Mini toiletries ni boleh dapat kat Mr Diy, Kaison, Daiso, Shopee, drugstore pun ada :) 

4) Ni khas buat muslimah , Kak Anis nak share antara benda yang ni WAJIB korang bawak. Please jangan tinggal especially kalau travel untuk jenjalan. Please take note untuk bawa AT LEAST..

1. Sehelai jubah (baju emergency)
2. Sehelai kain batik (in case lupa bawa tuala / nak buat selimut/ bantal/sejadah)
3. Sehelai kardigan labuh
4. Sehelai tudung sarung / sauk 

Kardigan dengan tudung sauk tu memang penting sesangat tau, sebab pernah gi satu hostel ni tetiba toilet kat luar. Memang lesson learnt sungguh time tu. Nasib baik bawak dua dua ni. Senang tak risau.

5) Untuk meminimakan beban, untuk telekung Kak Anis biasanya akan bawak telekung saja. Kainnya biasanya memang tak bawak.

"Eh Kak Anis, lepas tu camne nak solat kalau kain bawah tu takda?"

Okay, kat sinilah kita kena berterima kasih sesangat dekat sepasang stokin hehe! Seluar panjang/ skirt dah tentu kita dah bawa kan? Jadi bila nak solat hanya sarungkan telekung dan pakai stokin saja. Kak Anis akan spare sepasang stokin bersih dan digulung sekali dengan telekung. Telekung pun Kak Anis guna material telekung travel yang nipis sikit tapi tak jarang. (Biasanya boleh beli warna yang gelap untuk tak nampak jarang, kat IG memang banyak seller jual) 

Okay, beberapa tips last ni bonus Kak Anis nak share..... 

Bagi Kak Anis bila kita packing untuk nak travel ni memang WAJIB organize dengan bijak. Sebab pertama, kita taknak susah cari barang masa travel. Kedua, taknak nampak bersepah (jadi lagi pening tau bila bersepah ni huhu!). Jadi apa yang Kak Anis buat..

- Susun pakaian yang kita nak pakai ikut hari. Contoh : Baju yang paling terakhir yang akan kita pakai akan diletakkan di bahagian paling bawah dalam beg. Baju yang memula kita akan pakai masa first day akan letak paling atas sekali. Jadi tak bersepah kan? 

- Invest untuk beli travel beg organizers macam ni. Memang sangat memudahkan. Again, kita nak elakkan bersepah sebab tu kena beli banyak organizer beg macam ni. Dekat Shopee sangat banyak jual ni :)



- Dapatkan beg yang user friendly. User friendly ni maksudnya senang nak bukak dan senang nak tutup especially bila travel overseaNi antara contohnya..

    Sangat perfect untuk travel gaya backpackers

    
Luggage travel macam ni memang sesuai untuk travel jauh sebab roda bawahnya berpusing 360 darjah   


Masa travel  seboleh bolehnya mesti kena aim nak kurangkan rasa beban terlalu berat bila bawa beg. Sebab bila beg terlalu berat memang boleh murung tau hehe. Tak syok lah bila nak gi jenjalan tetiba sakit tengkuk, sakit badan pulak kan.

- Oh ya! jangan lupa bawak travel pillow, tiger balm, kasut yang paling selesa untuk bergerak. Tiga benda ni memang DOUBLE WAJIB takkan tertinggal untuk Kak Anis. 

- Jangan lupa bawak extra beg plastik (untuk letak baju kotor/emergency case) dengan getah (emergency case if nak tie apa apa).  Korang akan thankful sungguh kat dua benda ni tau, sebab tetiba je akan tiba suatu saat memang akan diperlukan sangat nak guna dua benda ni, percayalah sebab Kak Anis banyak kali dah kena haha!

Okay, rasanya cukup setakat ni. Harap dapat sesuatu semua :). Jumpa next entry okay?

 

 


Love,
Kak Anis...

BENARKAH WUJUDNYA IKHTILAT DI TEMPAT KERJA?

Term ikhtilat ni Kak Anis baru familiar masa zaman tengah study dulu dekat uni. Masa zaman tu , banyak talk talk di sekitar universiti sentiasa membawa perbincangan berkaitan topik ikhtilat ni. Mungkin sebab ikhtilat ni sering dikaitkan dengan student student uni masa tu. Sebab masa zaman study ni lah kebanyakkan daripada kita bergaul dengan berlainan jantina atas urusan perbincangan untuk assignment, untuk discuss pasal projek kursus , pasal persatuan dan macam macam lagi.

Jadi memang tak hairan kalau topik ikhtilat ni memang selalu sangat jadi bahan bualan kat uni dulu. Kak Anis dulu bukan dari sekolah agama. Jadi memula dulu agak blur (blur dan Kak Anis tak dapat dipisahkan, eh! haha) jugak apa tu ikhtilat ni. Jadi kak Anis paham mungkin ada dikalangan kita sendiri pun masih tak tau apa itu ikhtilat, meh kak Anis terangkan ya..

Ikhtilat ni dengan kata mudah adalah pergaulan berlainan jantina antara lelaki dan perempuan. Bila pergaulan makin bebas dan memudaratkan boleh membawa kepada permulaan zina tanpa kita sedar. Nauzubillahminzalik! 

Ikhtilat ni pada hukum asalnya memang HARAM, cuma ada beberapa situasi secara amnya DIHARUSKAN . Jom baca perkongsian yang Kak Anis petik dari tarbiah sentap pasal ikhtilat ni

Hukum asal ikhtilat adalah haram. Harus andai berlaku beberapa situasi iaitu:

-Dhorurat

-Hajat

-Dakwah

 Dalam ikhtilat misalnya, contoh untuk DHORUROT ialah nak selamatkan nyawa di hospital. Sometime doctor laki terpaksa buka sebahagian aurat perempuan misalnya. Maka di haruskan. Namun, andai doctor tu lebih-lebih, dengan buka tempat yang taka da kena mengena, maka HARAM. Banyak lagi contoh lain.

Kalau untuk HAJAT, contoh simple ialah belajar. Perhubungan untuk tujuan belajar, Tanya soalan-soalan, bersifat ilmiah, maka di benarkan. Tapi kalau start sembang just Tanya khabar dan lain-lain yang taka da kena mengena dengan hajat, maka hukumnya kembali keapda asal, HARAM.

Kalau untuk DAKWAH, agak panjang perbahasannya. Contohnya kalau nak buat meeting yang sangat penting dan memerlukan perkumpulan lelaki dan perempuan. Maka boleh, namun perlu mematuhi segala syarat yang telah di gariskan. Apa syarat-syaratnya? Nanti kita masuk.

Jadi untuk hal berkaitan jaga ikhtilat ni pada Kak Anis simple je, kita kena tahu benda basic dan hukum asalnya. Kalau kita dah faham yang ni secara jelas insyaAllah untuk hal hal lain akan jadi lebih mudah.


"So kak Anis apa kena mengena ikhtilat dengan kat tempat kerja?"

Okay, ni ramai yang mungkin selalu terlepas pandang. Kita mungkin beranggapan ikhtilat / pergaulan antara lain jantina ni hanya berlaku kat universiti or sekolah saja misalnya. Padahal kan, kat tempat kerja pun boleh jadi ada ikhtilat tau.

Bila kita dah grad dari universiti , memang masa kita banyak dihabiskan kat tempat kerja. Pergi awal pagi, balik lewat petang. Jadi bayangkan dalam masa 8-9 jam tu boleh jadi memang kita akan berurusan dengan kawan sekerja yang lainan jantina. Dan ianya jadi lagi bimbang kalau dalam masa kita berurusan tu , kadang kita rasa ianya bukan ikhtilat, padahal kita sedang berada dalam ikhtilat yang tidak sihat. 

"keadaan macam mana tu kak Anis?"

Okay Kak Anis bagi contohnya. Kadang kala mungkin ada ada masa kita lihat ada dikalangan kawan kawan bergaul mesra kat tempat kerja, bertepuk tampar tu macam perkara biasa. Mula mula mungkin bertepuk tampar, tetapi selepas tu bila dah selesa berterusan berborak biasa pula. Kemudian berborak lama pula sambil curhat di pantri ofis misalnya. Pada mata kasar, ianya nampak macam kawan biasa saja. Tetapi hakikatnya kalau tak di bendung boleh jadi pergaulan tu sangat tak sihat , lama lama boleh bawa mudarat. 

"jadi macam mana cara nak atasi tu kak Anis?. Sebab nak taknak memang kalau kat tempat kerja kena berurusan dengan lelaki"

Macam Kak Anis cakap awal tadi, kalau kita dah faham secara jelas benda basic pasal ikhtilat ni , insyaAllah untuk urusan lain semua akan dipermudah. Memang kita tetap perlu berurusan dengan lelaki. Bukan tak boleh langsung, cuma batas pergaulan, tindak tanduk kita dan percakapan tu kita boleh control. Jangan sampai boleh menjurus pada permulaan ikhtilat ni.

Ada beberapa pautan yang Kak Anis baca dan senang nak berkongsi kalau nak jaga ikhtilat di tempat kerja ni

1) Di tempat kerja bercakaplah dengan nada yang tegas tapi masih sopan tersusun. Tegas bukan bermakna korang perlu garang tau. Tapi firm dengan suatu kata kata. Dan sopan bukan bermakna korang perlu lemah gemalai liuk lentuk bila bercakap. Cuma bercakaplah dengan nada yang sepatutnya, cakap dengan kadar tona biasa saja, tak mendatangkan syak dan kalau boleh fokus berkaitan hal urusan kerja.  

2) Kak Anis percaya kita mesti ada group whatsapp kat tempat kerja kan. Dah tentu dalam tu ada je percampuran lelaki dan perempuan. Again, kalau nak jaga ikhtilat, kalau boleh control diri hanya kongsi dan tanya untuk benda yang perlu saja. Utamanya yang berkaitan kerjalah. Tak perlu nak berlebihan sambung bergurau dalam group whatsapp sampai larut malam. Niat kita taknak berlebihan bergaul dalam situasi yang tak sedap. Itu saja.

3) Bila nak share masalah, tak perlu cari kawan lelaki kat tempat kerja. Bila kita dah mula cari, itu yang mungkin berlarutan, dah mula built rasa trust dan selesa dengan lainan jantina. Perkara ni sangat membimbangkan tau. Better kalau ada masalah cerita pada kawan perempuan kita saja. Itu lebih baik.

4) Kalau boleh elak untuk berdua duaan dalam satu situasi. Kak Anis paham kekadang mungkin kita terpaksa OT ke untuk langsaikan kerja kan. Tapi sebolehnya makesure paling kurang ada sorang peneman bila dalam ofis. Ni sangat sangat penting. Bila ada peneman / kawan perempuan kita akan rasa lebih selamat daripada syak wasangka orang lain. 

Jadi buat perempuan khasnya muslimah, jagalah diri walau dimana kita berada. Tempat kerja merupakan ladang kita untuk mencari rezeki. Gaulilah ianya dengan keadaan yang berkat. Lindungi lah diri daripada pergaulan yang tidak sihat dengan berlainan jantina.

Pesanan ni untuk diri Kak Anis jugak insyaAllah.

Apa yang baik datang nya daripada Allah kerana dah ilhamkan Kak Anis untuk share berkenaan topik ini dan apa yang kurang datang daripada kak Anis sendiri 

Jumpa next entry okay! Tak sabar... hehe


 

Love,
Kak Anis...

Buat Siswi Terlanjur & Yang Masih Terpelihara

Ini bukan penulisan kak Jida tapi kak Jida copy dari status FB Puan Mardiana Mat Ishak, seorang pensyarah di universiti. Dia meminta agar dipanjangkan lagi status nya ini supaya ramai anak remaja perempuan tidak terjebak.

 

*****************

Saya sedih bercampur marah dan geram.

.

Satu malam baru-baru ni saya ada terima satu panggilan telefon. 

.

Tangisan dari seorang siswi. "Ustazah, minta maaf saya telefon ustazah malam-malam ni. Saya nak jumpa ustazah sangat-sangat. Saya tak tahu nak mengadu pada siapa"

.

Seperti dijanjikan. Esoknya beliau datang berjumpa saya. Wajah murung, sayu dan sedih.

.

"Ustazah. Saya tak tau nak mengadu pada siapa. Saya teringat dekat ustazah ja"

.

Fuh.. Saya tarik nafas dalam-dalam. Suspen jap. "Ya, ada apa yang boleh saya bantu?"

.

"Ustazah macam ni sebenarnya...bla. bla..bla.."

 

Allahuakbar.. Menyirap darah saya mendengar cerita beliau.

 

Diringkaskan cerita. Siswi yang baik ini telah rosak hidupnya angkara seorang lelaki durjana yang tidak bertanggungjawab!. 

 

"Ustazah, Kalau sebelum ini, solat saya terjaga, Al-Quran saya selalu baca. Tetapi disebabkan dia, hidup saya dah jadi lost ustazah..Diri saya kotor ustazah.. Semuanya semakin berat.. Saya rasa malas sangat nak buat ibadah semua tu, cuma saya tak tinggal solat saya". 

 

Astaghfirullah..Luluh hati saya mendengarnya.

 

"Minta maaf saya Tanya ni. Macam mana kamu boleh terjebak?"

 

"Mula-mula memang kitaorang selalu keluar ramai-ramai. Lepas tu ada sorang kawan teman. Lama-lama dia kata tak payah ajak kawan. Keluar berdua saja. Dari situlah segalanya bermula.."

 

"Saya dah tak nak buat benda tu ustazah. Tapi lelaki tu selalu ganggu hidup saya. Asyik call dan kacau saya. Cuba naikkan nafsu saya."

 

"Ustazah tau tak, lelaki ni target dia hanyalah perempuan yang bertudung labuh dan berniqab".

 

What?? Allah... Saya jadi geram dan rasa mahu marah pada lelaki tu!. 

 

Apa yang saya kongsikan ini jangan anda yang membaca dan melihat orang yang bertudung labuh dan berniqab itu tak boleh dipercayai, kotor, jahat etc. 

 

Isu yang saya kongsikan ini bukan isunya pada berniqab atau tidak. Bertudung labuh atau tidak. Sekolah agama atau tidak.

 

Sesiapa sahaja boleh terjerumus dalam dosa dan maksiat macam ni. Jangan mengata orang dan bajet kita bagus sangat. Perkara yang sama boleh sahaja berlaku pada anda. Na'uzubillahiminzalik.

 

Isu dan maksud yang saya nak share adalah pada semua siswi. 

 

Tolong ingat dan pegang betul-betul pesanan saya ni:

 

1. Tolong Jadi Mahal

 

Sister, tak rugi jadikan diri mahal. Lagi mahal lagi orang nak. Cuba sis tengok pada diri, kalau sis ada rupa (kalau rasa diri tak ada rupa pun xapa. Hakikatnya setiap orang ada kecantikan masing-masing yang Allah bagi). Kalau sis jadi mahal, bukan senang orang nak ajak keluar sana-sini. Itu sepatutnya menjadi satu kebanggaan dan kejayaan besar buat sis!. Sister bukan perempuan sembarangan!.

.

Nanti insyaAllah oneday, Sis akan lagi rasa bahagia bila ada lelaki yang serius dan sunting menjadi suri hidup dia disaat ijab kabul. Disaat PERTAMA KALI bersalam dan bersentuhan dengan lelaki, sis akan rasa satu perasaan bahagia yang sukar digambarkan! Bahagia yang bermaruah.

 

2. Firm

 

Once bila dah letak "Saya tak akan layan lelaki yang mengada-ngada dan cuba test power, so that's it!". Pegang dengan tu. 

 

Sis, ramai lelaki kat luar sana yang suka test nak uji sis ni jenis perempuan yang macam mana. Ada yang sekadar nak test dan bila dah confirm, dia nak sangat jadikan sis isteri. Yang pasti kita tak tahu lelaki tu jenis yang mana. Untuk part kita, lebih baik ambil langkah selamat. Say NO. Be firm. Kalau sis yang jenis senang dibawa kesana kemari, senang bagi kena pegang sana sini sampai rosakkan sis, itu BUKAN CALON SUAMI YANG BAIK. 

 

Saya bagi contoh untuk part firm ni.

 

Katakanlah sis kenal sorang lelaki ni sebab society. Ok mula-mula msg tanya tentang society, meeting bla bla bla.. Tup tup tiba-tiba dia msg tanya, sis dah makan ke belum, sis suka pakai baju apa etc (yang tak ada kaitan dengan society), PLEASE JANGAN MENGADA-NGADA NAK JAWAB. TAK PERLU. Cakap pada diri sendiri, "Ko apehal nak sibuk tanya aku dah makan ke belum etc..." (cakap pada diri sendiri je, bukan pi reply mesej dia okeh!). Dari situ saja dia akan hormat sis dan melihat sis bukan perempuan sembarangan.

 

Saya share sikit pengalaman saya sendiri dalam part firm ni. Saya sendiri masa lepas bertunang, Alhamdulillah saya masih berpegang dengan prinsip saya. Saya dan tunang hanya mesej  kalau ada keperluan. Saya hanya akan jawab jika perlu. Pernah tunang saya tanya. "Tak ada panggilan mesra sikitkah special untuk dia? Sayang ke, Abang ke, kan dah bertunang?". Saya reply, "Minta maaf ya. Panggilan istimewa abang, sayang etc tu hanya istimewa untuk suami saya sahaja". Cakap terus terang. Bagi sedar sikit yang awak tu tak ada hak keatas saya selagimana belum diijab Kabul.

 

Oh rupanya, saya tahu mesej tu sebenarnya nak test saya saja masa lepas kahwin. 

 Alhamdulillah. 

 

3. Surrounding

 

Pilih kawan dan surrounding yang sibukkan kita dengan apa-apa yang ada manfaat. Cari kawan-kawan yang boleh ajak kita kepada kebaikan.

 

Isunya sekarang, kalau dah terlanjur?

 

Saya tau dari cerita sister tadi, masih ada siswi yang diluar sana yang berhadapan dengan isu yang sama, yang sudah terjebak atau yang hampir terjebak. 

 

Yang hampir terjebak, tolong undur diri dalam hidup lelaki tu. Kalau dia serius, dia akan berjumpa parents minta izin untuk berkahwin. Jangan bagi harapan dan bajet kita kenal-kenal dulu dalam 2- 3 tahun. Tak payah. Kalau rasa tak mungkin untuk kahwin lagi dalam masa terdekat, tak perlu lagi nak terima mana-mana lelaki. InsyaAllah sis akan dapat lelaki / suami yang lebih baik insyaAllah. Yakin itu sahaja. Tak perlu takut nanti tak ada orang nak etc. 

 

TOLONG JAUHKAN DIRI SIS! 

 

Yang sudah terlanjur?

 

1. Taubat. 

 

Inilah permulaannya. Tolong Jangan kembali. Tutup kunci dan grill terus pintu kejahatan tu. Kalau lelaki tu cuba hubungi lagi. Jangan dilayan. Tak perlu angkat marah-marah. Tak perlu. Biarkan saja. Kalau boleh, tukar no tel. Kalau rimas telefon asyik berbunyi, silentkan je. Jangan sesekali angkat. Biarkan. 

 

2. Mengadu pada Allah. 

 

Kalau sis mengadu dan menangis didepan manusia. Manusia itu sama lemahnya seperti sis. Mereka hanya boleh berikan nasihat cadangan itu dan ini. Tetapi solusi terbaik jawapannya hanya ada antara anda dan Allah. Mengadu dan menagislah sepuas-puasnya kepada DIA. DIA Maha Mendengar, Maha Besar Rahmatnya, sangat luas kasih sayangnya. 

 

Jangan sesekali salahkan Allah/ Tuhan. Jangan kata, "Kenapa engkau uji aku macam ni, kenapa engkau..."  

Sister, apa yang berlaku disebabkan diri kita sendiri. Takpe, maafkan diri sendiri dahulu. Bagii peluang untuk diri berubah. Selagimana kita masih bernyawa, disitu peluang taubat sentiasa terbuka. 

 

InsyaAllah, saya doakan sister akan jadi lebih matang, kuat dan berperinsip. InsyaAllah sister akan jadi isteri solehah yang sejuk mata memandang seorang lelaki yang bernama suami. 

 

3. Lupakan Dia

 

Sis, perasaan itu Allah boleh bagi. Perasaan tu juga Allah boleh tarik. Berdoalah minta sungguh-sungguh pada Allah cabutkan perasaan sayang yang langsung tiada makna, tidak berpahala tu dari diri sis. Sayangi diri dan ibubapa terlebih dahulu.

 

4. Rahsiakan

 

Kisah silam sis jangan sesekali diceritakan pada sesiapapun. Itu adalah aib yang Allah telah tutup. Peluang untuk sis berubah Allah masih bagi. Hidup sis mesti diteruskan. Akhirat adalah destinasi.

 

Berazam untuk jadi isteri solehah yang cinta, sayang dan taat pada suami.

 

Apabila kahwin nanti, baik dipihak lelaki atau perempuan, tidak perlu korek kisah silam mereka. Apa yang kita mahu adalah insan istimewa yang dihadapan kita sekarang. Kita bina hidup bersamanya yang lebih bahagia berpahala.

 

Untuk brother yang jenis suka test-test ni:

 

Come onlah. Jadi lelaki yang bermaruah sikit. Saya setuju untuk anda test mana-mana sister yang anda berkenan nak dijadikan isteri. Tapi cukuplah sekadar yang perlu saja. Janganlah sampai nak test drive sampai ke ranjang! Ini sudah melampau! 

 

Anda ingat dengan cara itu anda bahagia? Tak tahulah kalau anda tak rasa berdosa dan tak sedar balasan Akhirat yang menanti! Allah.. Nau'zubillahiminzalik..

 

Syaitan sentiasa akan hasut dan goda.  Bahagia yang tidak kemana dengan Zina. Nikmat syok yang sementara dan tidak akan pernah puas. Na'uzubillahiminzalik.

 

Ittaqullah!!!

 

Ya Allah..Engkau peliharalah anak cucu zuriat keturunan kami dari tipu daya syaitan yang durjana... 

 

Salam Hormat,

 

Mardiana Bt Mat Ishak

  • Page 1 of 3
  • Page 1 of 3
Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid