- Diari Elsajida – "muslimah" – Page 2 – elsajida.com
s

Diari Elsajida

OOTD Muslimah versi Elsajida Lovers

Untuk post ni, kami cuma nak kongsikan gambar-gambar OOTD dari Elsajida Lovers yang terpilih, dari awal Elsajida sehingga kini. Mungkin boleh membantu anda memilih style fashion Muslimah yang sopan & anggun. Jom intai. 

Wide Shawl Wilma

Tudung Adele

Tudung Nawfa

Tudung Nadine

Wide Shawl Maryam

Instant Shawl Ayra

Tudung Sarung Sara

Wide Shawl Maryam

Instant Shawl Ayra

 

Cantik kan semuanya? Sopan & ayu tanpa perlu hiasan berlebihan. Itulah yang terbaik, berfesyen dengan meletakkan syariat di hadapan. <3

7 Tips OOTD Muslimah

Sekarang ni semua dah biasa dengan term OOTD tu kan? Untuk yang tak biasa, maksudnya ialah Outfit of The Day. 

Jadi macam mana tips nak ambil gambar OOTD yang menarik walaupun tanpa guna kamera mahal? Ini khusus untuk Muslimah

(1) Pastikan OOTD di luar rumah. Pencahayaan baik menjadikan gambar lebih cantik.

2) Background plain. Samada di dinding bangunan, berlatarbelakangkan langit luas, padang atau sebagainya. (Background bukan plain juga cantik tapi elakkan yang terlalu crowded sehingga menenggelamkan fokus kamera iaitu anda) Dan ada juga yang suka background berpattern seperti stripes atau kotak-kotak (bukan checkered).

3) Senyum. Tak kira samada anda pandang tepi, bawah, atau depan, senyumlah. ;)

4) OOTD seorang. Lebih cantik jika gambar OOTD tersebut hanya ada anda seorang. Bukan berdua, atau bertiga. (Tapi kalau ada anak kecil, pun comel juga kalau dia mahu turut ada dalam gambar).

5) Posing natural. Tak perlu sampai buat duckface, muka manja, gaya menggoda atau sebagainya yang tidak sesuai dengan seorang Muslimah.

6) Ambil gambar ketika matahari tidak terlalu terik. Biasanya di waktu pagi atau waktu petang. 

7) Paling penting, tutup aurat sempurna. :) 

Sudahkah Kita Bersyukur Hari Ini?


Pernah tak kadang kala kita tengok orang kemudian terdetik di dalam hati..

.
.
"kalau lah dapat berada di tempat dia, alangkah seronok nya"
"beruntungnya dia, seronoknya kalau dapat berada kat tempat dia, seronok saja tengok."
.
.
Wahai teman yang budiman, cuba kita pandang sekeliling sekarang, kita tengok nikmat kaki yang Allah beri, kita pegang nikmat mata yang Allah kasi, kita rasa nikmat tangan yang Allah bagi, kita hargai nikmat nafas hela yang tak henti dan kalau nak list satu persatu memang tak cukup karang. Sungguh banyak nikmat Allah beri yang kita sebagai manusia sering saja terlupa, sering saja mengeluh dan mula mekar rasa tidak bersyukur dan "mencemburui" orang lain. 
.
.
Teman teman, cuba nak , jika tiap kali kita mula rasa lebih senang untuk mengeluh, kita latih diri untuk tarik nafas, bertenang, lafazkan syukur sambil rasakan nikmat yang Allah dah beri. InsyaAllah hati yang senang dan tenang bila dia sering bahagia dan bersyukur. Percayalah!
.
.
#elsajidaShares

Tips Pilih Warna Tudung Yang Sesuai Dengan Kulit Muka

P/S : Pakat share ramai ramai dengan adik, kakak, mak, makcik, kawan kawan, sepupu sepapat yang nak sentiasa tampak yakin dan naik aura bila bertudung.
.
.
.


Sebenarnya tona kulit dan pemilihan warna tudung yang sesuai untuk kita amat berkait rapat. Mungkin selama ni kita main pakat match saja, tak hirau pun sebenarnya boleh beri impak pada pemakaian kita.

Bila tangkap gambar, sedar sedar, wajah kita yang paling nampak kusam sekali, dimana silap nya? Ternyata bila kita pilih warna tudung yang tepat, boleh naikkan seri wajah sekaligus wanita yang memakai akan tampil anggun dan berkeyakinan.

Ingat.. tak semua warna boleh MASUK dengan kulit kita ya!

Ikuti panduan memilih rona hijab yang bersesuaian dengan warna kulit korang.


1) Kulit Putih


Anda yang berkulit putih adalah bertuah, kerana hampir setiap warna sesuai dikenakan dengan warna kulit ini. Namun harus juga berhati-hati dalam mengenakan warna pudar seperti pastel atau kuning, kerana ia boleh membuatkan wajah tampak pucat tidak bermaya. Pilih warna kontra dengan kulit iaitu gelap atau terang seperti hitam, merah dan ungu. Warna-warna ini membuatkan raut wajah anda tampak lebih cerah bercahaya

2) Kulit Kuning Langsat


Pilih rona terang seperti kuning, merah dan merah jambu. Rona biru juga sesuai untuk digayakan. Elakkan daripada memakai coklat gelap atau krim kerana warna tersebut menjadikan kulit wajah tampak kusam

3) Kulit Sawo Matang


Hindari dari memilih rona yang seakan warna kulit sawo matang iaitu kelabu atau coklat gelap, kerana penampilan anda akan tampak suram dan tidak menyerlah. Rona pastel, terang bahkan gelap seperti ungu atau merah hati amat bersesuaian dengan tona kulit ini.

4) Kulit Gelap


Warna-warna terang seperti merah, jingga, kuning serta royal blue amat sesuai dipadankan dengan kulit gelap. Ianya menonjolkan sifat kontra terhadap rona kulit anda, sekaligus menaikkan seri wajah. Untuk penampilan yang lebih berani, gayakan warna neon untuk kelihatan menyerlah. Warna kusam seperti coklat harus dielakkan kerana ia boleh menenggelamkan penampilan anda

Sumber: https://www.wanista.com/…/tip-padanan-hijab-bersesuaian-de…/

Tutup Muka Sebab Pemalu?

Mesti korang terfikir kan kenapa kebanyakkan situasi kakjida suka tutup muka model yang gayakan produk Elsajida ni.. Meh Anis kongsi kenapa, ni sharing daripada kakjida sendiri...

Korang nak dengar cerita? Tadi salah seorang team kak Jida bagitahu, ada customer PM, katanya dia nak tanya tentang "tudung yang modelnya tutup muka dengan bunga putih". Jadi team kak Jida tu pun tak tahu customer tu maksudkan tudung mana sebab majoriti tudung El Sajida ni memang modelnya tutup muka dengan bunga putih. 😅 Cuma kadang-kadang je ada bunga pepel, kamera, buku & macam-macam lagi. 



Persoalannya kat sini, kenapa El Sajida ni suka sangat tutup muka model? Diorang ni pemalu sangat ke? 😂 Mehla kak Jida nak cerita sikit. Bukan sebab malu ke apa. Tapi memang dari awal kak Jida buat bisnes ni, kak Jida berniat untuk ketengahkan konsep "biarlah kualiti tudung yang berbicara." 

.

Kak Jida taknak korang beli tudung El Sajida ni sebab nampak muka model tu cantik semata, tapi sebab memang korang jatuh cinta dengan tudung dalam gambar tu & nak milikinya. Dan lepas korang dah merasa pakai & tahu kualiti tudung tu, kak Jida tak perlu dah cakap banyak, biar kualiti tudung tu je yang buat korang terus setia & percayakan brand El Sajida. Itulah yang kak Jida harapkan. 


.

Dan kak Jida terharu sebenarnya bila ramai yang PM kak Jida & team kak Jida untuk buat luahan betapa mereka sukakan konsep "model tak nampak muka" macam yang El Sajida buat. Kalau nak ikutkan, memang panjang lebar juga surat chenta yang kami terima yang memuji konsep ni. Itulah yang buat kak Jida terharu sebab rasa diterima & dihargai. 
.
.

Korang boleh click link ni untuk baca salah satu surat chenta yang kak Jida pernah terima: http://bit.ly/2vIJtre. Kata-kata sokongan dari korang lah yang banyak beri kami semangat untuk terus berpegang dengan konsep ni dan terus berusaha untuk beri yang terbaik buat para muslimah yang cintakan tudung labuh 100% patuh-syariah. Photographer pun pernah ada yang puji konsep ni, menarik katanya, dan dia suruh kekalkan. 
.
.

Cuma kak Jida nak tekankan kat sini, bahawa kak Jida bukan pilih konsep ni sebab kak Jida cakap wajah tu aurat ye, tapi sebab memang kak Jida rasa nak cuba guna konsep model yang tertutup wajahnya. Sebab kak Jida ni jenis yang suka jadi 'lain dari yang lain'. 😊 Kat Malaysia mungkin konsep macam ni kurang dipraktikkan, tapi sebenarnya kalau korang nak tahu, ada je brand fesyen antarabangsa (islamik/non islamik) yang guna konsep macam ni. 
.
.

Lagi satu, kak Jida nak korang tahu yang setiap brand fesyen Muslimah ni ada strategi dan konsepnya yang tersendiri. Asalkan konsepnya tidak bertentangan dengan landasan syariat, sebaiknya kita sokong dan terima.  
.
.

Untuk yang tak pernah tengok lagi konsep model tutup muka ni, kak Jida letak gambar-gambar instant shawl Ayra (produk bestseller El Sajida setakat ini) sebagai contoh. 😘
.
.

...............

Jadi, dah tahu kan kenapa? Ada sebab yang amat istimewa buat muslimah diluar sana tentang penggunaan konsep macam ni. Sangat rare tapi sangat reliable untuk dipraktikkan. Tak salah nak bereksperimen dalam bisnes selagi tidak melanggar hukum syarak 

 

Korang dapat sesuatu?

;)  

 

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid