- Diari Elsajida – "tazkirah" – elsajida.com
s

Diari Elsajida

PUJUK HATIMU DENGAN AYAT QURAN INI : UJIAN DALAM KEHIDUPAN

Baru baru ni Kak Anis ada tertengok satu siri di channel Naura Shares iaitu perkongsian dalam Quran Tag Girl daripada sister Ayesha, Ustazah Liyana Musfirah dan seorang artis tentang ujian.

Kak Anis sangat suka program tu, sampai tetiap hari kalau boleh nak tengok je segmen tu. Bagi Kak Anis sangat menarik perkongsian haritu sebab kalau kita tengok dengan mata kasar kan, kehidupan dunia hiburan ni macam sentiasa full with rainbows and colors je kan. 

Rupanya di sisi lain, artis itu juga manusia biasa yang takkan lari daripada ujian kehidupan.

Artis tersebut dah beberapa tahun berhijrah dengan memakai hijab setelah beberapa insiden kehilangan orang yang beliau sayang. Masa artis tu kongsi citer beliau yang melalui beberapa detik ujian, terdetik di hati Kak Anis "masyaAllah sangat bertuah beliau dipilih Allah untuk lalui ujian ujian tu, hebatnya dia"

Bayangkan diuji dengan ujian kehilangan sebanyak dua kali. Orang paling beliau rapat pula tu. Memang kalau kita tengok "berat mata mandang berat lagi yang memikul" 

Bukan ujian kehilangan saja, beliau juga diuji dengan ujian penceraian kemudian terpaksa membesarkan anak seorang diri sebagai ibu tunggal. Lepas tu Ustazah pun tanya , "antara ujian kehilangan dan penceraian yang mana lebih susah nak hadapi"

Artis tu cakap "penceraian"

Ada beberapa ayat Quran yang Ustazah share yang Kak Anis rasa sangat bermanfaat untuk kita tadabbur  iaitu surah Al Baqarah tentang ujian...

Ustazah selalu cakap kalau ustazah perlu hadapi siri siri ujian dalam hidup, ayat ni lah yang beliau akan hadam bebetul. 

Ayat pertama : Ayat 155

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:

Ayat kedua : Ayat 156

(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."

Ayat ketiga : Ayat 157

Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya.

Ringkasan sharing daripada ayat ini (ni yang Kak Anis refleks daripada apa yang Ustazah share) ; Allah dah memang berjanji, yang mana Allah confirm akan uji hamba - hambanya tak kisahlah daripada ujian daripada sudut mana pun.

Contoh , ujian ketakutan, ujian kelaparan , ujian tak cukup harta kewangan, hasil tanaman atau kehilangan jiwa orang yang kita sayang.

Tapi... ustazah sambung lagi, walaupun Allah janji Allah confirm akan uji , Allah juga janji akan ada bahagian untuk orang yang sangat sabar bila melalui ujian tersebut. Itu janji Allah. Janji Allah itu pasti.

Maka, apa yang kita boleh buat bila ditimpa ujian. Serba sikit berdasarkan pengalaman hidup Kak Anis...

1) Bila ujian datang je, perkataan pertama yang perlu kita ucap adalah alhamdulillah syukur dulu. Memang susah pada mulanya seriously sebab time tu mungkin kita tengah serabut dengan ujian tu, dan kita akan mula question "kenapa Allah datangkan ujian ni pada aku".

Bila kita mulai setiap siri ujian dengan kalimat yang baik baik, insyaAllah hati kita akan lebih rasa tenteram dan kita akan mudah bersangka baik dengan setiap percaturan yang Allah berikan.

Percayalah...

Jadi, apa kata next time bila ada saja ujian untuk kita, kita lazimi untuk ucap syukur dulu. Allah surely akan bantu kita untuk lalui ujian tu

2) Kita curi kejap satu masa, contoh di malam hari, untuk duduk teleku dan berdoalah semahunya. Time tu ceritalah segala burden / rasa yang kita rasa.

Sebab kak Anis tahu, kalau kita cerita pada manusia, expectation balasan yang kita nak daripada manusia ni selalunya takkan sama dengan apa yang kita harapkan.

Tetapi bila kita mengadu cerita pada Allah Taala, even mungkin kita tak nampak balasan tu secara direct, tapi dalaman tu rasa lapang sangat. 


3) Bila berdoa, selalu minta Allah gantikan rasa gusar, risau dengan ujian yang kita hadapi ni dengan rasa yang lebih baik. Sebab Allah saja yang tahu dan pegang hati kita, Allah juga yang izinkan kita lalui ujian tu.

Jadi minta pada Allah. Mintalah seperti anak yang sering merengek pada ibunya.

Kak Anis teringat satu kisah tentang Nabi Zakaria yang sangat berkehendakkan anak setelah bertahun tahun kahwin. Sehingga rambut dia dah memutih tetap takda zuriat.

Tapi ada satu ayat dalam Al Quran mengatakan , Nabi Zakaria minta / berdoa dengan nada yang sangat lembut sambil mengucapkan tentang kelemahan dirinya. Sungguh sungguh dia berdoa. Akhirnya termakbul.

Hebatkan kuasa doa?

Daripada perkongsian Ustazah Asma Harun, beliau juga pernah berkongsi dalam salah satu ceramah beliau , Ustazah cakap salah satu tanda tanda kita dapat apa yang kita mahukan sebagai contoh kes ni, kita mahukan kalau boleh Allah gantikan rasa yang lebih baik dalam hati kita ni adalah dengan selalu berdoa apa yang kita hajatkan tak kira dimana mana.

Jangan pernah berhenti untuk terus berdoa.

4) Sentiasa fikirkan hikmah yang Allah nak beri. Sebagai manusia biasa, memang kita payah nak accept sesuatu perkara selagi kita tak nampak hikmah ujian sesuatu tu dengan mata kasar.

Tapi percayalah, setiap yang berlaku tak pernah sia sia. Kita kena selalu bersangka baik dengan khabar ujian yang Allah hadiahkan. 

Sooner or later tetap hikmah tu kita akan nampak atau dapat. Kalau tak kat sini , mungkin kat sana nanti.

Semoga perkongsian kali ni dapat membantu hati hati yang mungkin sedang rasa sedih , rasa ralat dengan ujian yang Allah beri waktu ini.

Selalu ingat tau, Allah akan uji hambanya ikut tingkat kemampuan kita. Jadi jangan risau, bantuan Allah pasti akan tiba dengan cara yang kita tidak sangka.

Jumpa next entry insyaAllah! :)

 

 


Love,
Kak Anis

Buat Siswi Terlanjur & Yang Masih Terpelihara

Ini bukan penulisan kak Jida tapi kak Jida copy dari status FB Puan Mardiana Mat Ishak, seorang pensyarah di universiti. Dia meminta agar dipanjangkan lagi status nya ini supaya ramai anak remaja perempuan tidak terjebak.

 

*****************

Saya sedih bercampur marah dan geram.

.

Satu malam baru-baru ni saya ada terima satu panggilan telefon. 

.

Tangisan dari seorang siswi. "Ustazah, minta maaf saya telefon ustazah malam-malam ni. Saya nak jumpa ustazah sangat-sangat. Saya tak tahu nak mengadu pada siapa"

.

Seperti dijanjikan. Esoknya beliau datang berjumpa saya. Wajah murung, sayu dan sedih.

.

"Ustazah. Saya tak tau nak mengadu pada siapa. Saya teringat dekat ustazah ja"

.

Fuh.. Saya tarik nafas dalam-dalam. Suspen jap. "Ya, ada apa yang boleh saya bantu?"

.

"Ustazah macam ni sebenarnya...bla. bla..bla.."

 

Allahuakbar.. Menyirap darah saya mendengar cerita beliau.

 

Diringkaskan cerita. Siswi yang baik ini telah rosak hidupnya angkara seorang lelaki durjana yang tidak bertanggungjawab!. 

 

"Ustazah, Kalau sebelum ini, solat saya terjaga, Al-Quran saya selalu baca. Tetapi disebabkan dia, hidup saya dah jadi lost ustazah..Diri saya kotor ustazah.. Semuanya semakin berat.. Saya rasa malas sangat nak buat ibadah semua tu, cuma saya tak tinggal solat saya". 

 

Astaghfirullah..Luluh hati saya mendengarnya.

 

"Minta maaf saya Tanya ni. Macam mana kamu boleh terjebak?"

 

"Mula-mula memang kitaorang selalu keluar ramai-ramai. Lepas tu ada sorang kawan teman. Lama-lama dia kata tak payah ajak kawan. Keluar berdua saja. Dari situlah segalanya bermula.."

 

"Saya dah tak nak buat benda tu ustazah. Tapi lelaki tu selalu ganggu hidup saya. Asyik call dan kacau saya. Cuba naikkan nafsu saya."

 

"Ustazah tau tak, lelaki ni target dia hanyalah perempuan yang bertudung labuh dan berniqab".

 

What?? Allah... Saya jadi geram dan rasa mahu marah pada lelaki tu!. 

 

Apa yang saya kongsikan ini jangan anda yang membaca dan melihat orang yang bertudung labuh dan berniqab itu tak boleh dipercayai, kotor, jahat etc. 

 

Isu yang saya kongsikan ini bukan isunya pada berniqab atau tidak. Bertudung labuh atau tidak. Sekolah agama atau tidak.

 

Sesiapa sahaja boleh terjerumus dalam dosa dan maksiat macam ni. Jangan mengata orang dan bajet kita bagus sangat. Perkara yang sama boleh sahaja berlaku pada anda. Na'uzubillahiminzalik.

 

Isu dan maksud yang saya nak share adalah pada semua siswi. 

 

Tolong ingat dan pegang betul-betul pesanan saya ni:

 

1. Tolong Jadi Mahal

 

Sister, tak rugi jadikan diri mahal. Lagi mahal lagi orang nak. Cuba sis tengok pada diri, kalau sis ada rupa (kalau rasa diri tak ada rupa pun xapa. Hakikatnya setiap orang ada kecantikan masing-masing yang Allah bagi). Kalau sis jadi mahal, bukan senang orang nak ajak keluar sana-sini. Itu sepatutnya menjadi satu kebanggaan dan kejayaan besar buat sis!. Sister bukan perempuan sembarangan!.

.

Nanti insyaAllah oneday, Sis akan lagi rasa bahagia bila ada lelaki yang serius dan sunting menjadi suri hidup dia disaat ijab kabul. Disaat PERTAMA KALI bersalam dan bersentuhan dengan lelaki, sis akan rasa satu perasaan bahagia yang sukar digambarkan! Bahagia yang bermaruah.

 

2. Firm

 

Once bila dah letak "Saya tak akan layan lelaki yang mengada-ngada dan cuba test power, so that's it!". Pegang dengan tu. 

 

Sis, ramai lelaki kat luar sana yang suka test nak uji sis ni jenis perempuan yang macam mana. Ada yang sekadar nak test dan bila dah confirm, dia nak sangat jadikan sis isteri. Yang pasti kita tak tahu lelaki tu jenis yang mana. Untuk part kita, lebih baik ambil langkah selamat. Say NO. Be firm. Kalau sis yang jenis senang dibawa kesana kemari, senang bagi kena pegang sana sini sampai rosakkan sis, itu BUKAN CALON SUAMI YANG BAIK. 

 

Saya bagi contoh untuk part firm ni.

 

Katakanlah sis kenal sorang lelaki ni sebab society. Ok mula-mula msg tanya tentang society, meeting bla bla bla.. Tup tup tiba-tiba dia msg tanya, sis dah makan ke belum, sis suka pakai baju apa etc (yang tak ada kaitan dengan society), PLEASE JANGAN MENGADA-NGADA NAK JAWAB. TAK PERLU. Cakap pada diri sendiri, "Ko apehal nak sibuk tanya aku dah makan ke belum etc..." (cakap pada diri sendiri je, bukan pi reply mesej dia okeh!). Dari situ saja dia akan hormat sis dan melihat sis bukan perempuan sembarangan.

 

Saya share sikit pengalaman saya sendiri dalam part firm ni. Saya sendiri masa lepas bertunang, Alhamdulillah saya masih berpegang dengan prinsip saya. Saya dan tunang hanya mesej  kalau ada keperluan. Saya hanya akan jawab jika perlu. Pernah tunang saya tanya. "Tak ada panggilan mesra sikitkah special untuk dia? Sayang ke, Abang ke, kan dah bertunang?". Saya reply, "Minta maaf ya. Panggilan istimewa abang, sayang etc tu hanya istimewa untuk suami saya sahaja". Cakap terus terang. Bagi sedar sikit yang awak tu tak ada hak keatas saya selagimana belum diijab Kabul.

 

Oh rupanya, saya tahu mesej tu sebenarnya nak test saya saja masa lepas kahwin. 

 Alhamdulillah. 

 

3. Surrounding

 

Pilih kawan dan surrounding yang sibukkan kita dengan apa-apa yang ada manfaat. Cari kawan-kawan yang boleh ajak kita kepada kebaikan.

 

Isunya sekarang, kalau dah terlanjur?

 

Saya tau dari cerita sister tadi, masih ada siswi yang diluar sana yang berhadapan dengan isu yang sama, yang sudah terjebak atau yang hampir terjebak. 

 

Yang hampir terjebak, tolong undur diri dalam hidup lelaki tu. Kalau dia serius, dia akan berjumpa parents minta izin untuk berkahwin. Jangan bagi harapan dan bajet kita kenal-kenal dulu dalam 2- 3 tahun. Tak payah. Kalau rasa tak mungkin untuk kahwin lagi dalam masa terdekat, tak perlu lagi nak terima mana-mana lelaki. InsyaAllah sis akan dapat lelaki / suami yang lebih baik insyaAllah. Yakin itu sahaja. Tak perlu takut nanti tak ada orang nak etc. 

 

TOLONG JAUHKAN DIRI SIS! 

 

Yang sudah terlanjur?

 

1. Taubat. 

 

Inilah permulaannya. Tolong Jangan kembali. Tutup kunci dan grill terus pintu kejahatan tu. Kalau lelaki tu cuba hubungi lagi. Jangan dilayan. Tak perlu angkat marah-marah. Tak perlu. Biarkan saja. Kalau boleh, tukar no tel. Kalau rimas telefon asyik berbunyi, silentkan je. Jangan sesekali angkat. Biarkan. 

 

2. Mengadu pada Allah. 

 

Kalau sis mengadu dan menangis didepan manusia. Manusia itu sama lemahnya seperti sis. Mereka hanya boleh berikan nasihat cadangan itu dan ini. Tetapi solusi terbaik jawapannya hanya ada antara anda dan Allah. Mengadu dan menagislah sepuas-puasnya kepada DIA. DIA Maha Mendengar, Maha Besar Rahmatnya, sangat luas kasih sayangnya. 

 

Jangan sesekali salahkan Allah/ Tuhan. Jangan kata, "Kenapa engkau uji aku macam ni, kenapa engkau..."  

Sister, apa yang berlaku disebabkan diri kita sendiri. Takpe, maafkan diri sendiri dahulu. Bagii peluang untuk diri berubah. Selagimana kita masih bernyawa, disitu peluang taubat sentiasa terbuka. 

 

InsyaAllah, saya doakan sister akan jadi lebih matang, kuat dan berperinsip. InsyaAllah sister akan jadi isteri solehah yang sejuk mata memandang seorang lelaki yang bernama suami. 

 

3. Lupakan Dia

 

Sis, perasaan itu Allah boleh bagi. Perasaan tu juga Allah boleh tarik. Berdoalah minta sungguh-sungguh pada Allah cabutkan perasaan sayang yang langsung tiada makna, tidak berpahala tu dari diri sis. Sayangi diri dan ibubapa terlebih dahulu.

 

4. Rahsiakan

 

Kisah silam sis jangan sesekali diceritakan pada sesiapapun. Itu adalah aib yang Allah telah tutup. Peluang untuk sis berubah Allah masih bagi. Hidup sis mesti diteruskan. Akhirat adalah destinasi.

 

Berazam untuk jadi isteri solehah yang cinta, sayang dan taat pada suami.

 

Apabila kahwin nanti, baik dipihak lelaki atau perempuan, tidak perlu korek kisah silam mereka. Apa yang kita mahu adalah insan istimewa yang dihadapan kita sekarang. Kita bina hidup bersamanya yang lebih bahagia berpahala.

 

Untuk brother yang jenis suka test-test ni:

 

Come onlah. Jadi lelaki yang bermaruah sikit. Saya setuju untuk anda test mana-mana sister yang anda berkenan nak dijadikan isteri. Tapi cukuplah sekadar yang perlu saja. Janganlah sampai nak test drive sampai ke ranjang! Ini sudah melampau! 

 

Anda ingat dengan cara itu anda bahagia? Tak tahulah kalau anda tak rasa berdosa dan tak sedar balasan Akhirat yang menanti! Allah.. Nau'zubillahiminzalik..

 

Syaitan sentiasa akan hasut dan goda.  Bahagia yang tidak kemana dengan Zina. Nikmat syok yang sementara dan tidak akan pernah puas. Na'uzubillahiminzalik.

 

Ittaqullah!!!

 

Ya Allah..Engkau peliharalah anak cucu zuriat keturunan kami dari tipu daya syaitan yang durjana... 

 

Salam Hormat,

 

Mardiana Bt Mat Ishak

Sudahkah Kita Bersyukur Hari Ini?


Pernah tak kadang kala kita tengok orang kemudian terdetik di dalam hati..

.
.
"kalau lah dapat berada di tempat dia, alangkah seronok nya"
"beruntungnya dia, seronoknya kalau dapat berada kat tempat dia, seronok saja tengok."
.
.
Wahai teman yang budiman, cuba kita pandang sekeliling sekarang, kita tengok nikmat kaki yang Allah beri, kita pegang nikmat mata yang Allah kasi, kita rasa nikmat tangan yang Allah bagi, kita hargai nikmat nafas hela yang tak henti dan kalau nak list satu persatu memang tak cukup karang. Sungguh banyak nikmat Allah beri yang kita sebagai manusia sering saja terlupa, sering saja mengeluh dan mula mekar rasa tidak bersyukur dan "mencemburui" orang lain. 
.
.
Teman teman, cuba nak , jika tiap kali kita mula rasa lebih senang untuk mengeluh, kita latih diri untuk tarik nafas, bertenang, lafazkan syukur sambil rasakan nikmat yang Allah dah beri. InsyaAllah hati yang senang dan tenang bila dia sering bahagia dan bersyukur. Percayalah!
.
.
#elsajidaShares

Nak Berjaya Perlu Ada Prinsip Hidup

Setiap orang di atas muka bumi ni mesti nak berjaya kan? Lain orang lain tafsirannya mengenai kejayaan. Ada yang bila dah dapat kerja bagus, dapat gaji yang banyak, itu kejayaan baginya, ada juga yang bila dapat sambung pengajian ke peringkat lebih tinggi, itu merupakan kejayaan terbesar.  

Walau apa pun tafsiran kita, yang utama, kalau nak berjaya capai apa yang kita nak, kena ada usaha dan yang paling penting sekali kena TETAPKAN NIAT untuk capai usaha tersebut. Salah satu yang menjadi kayu ukur untuk kita kearah kejayaan yang hendak dicapai mestilah kena ada PRINSIP HIDUP yang tepat, tetap, serta boleh dicapai mengikut kemampuan diri. 


Jom kita selongkar perkongsian daripada Kak Jida menerusi facebook nya : Nor Sajidah Zulkafli
.
Nak buat pengakuan, sebenarnya selama ni bila orang tanya apa prinsip hidup saya, saya selalu tukar-tukar prinsipnya. Nampak sangat tak tetap pendirian kan sebelum ni.  TAPI, inshaAllah kali ni saya dah confirmed dah. Prinsip saya mudah je;
.
.

"NAK BERJAYA, KENA IKUT LANGKAH ORANG YANG DAH BERJAYA."
.
.

Sebab saya baru sedar, sebenarnya dalam hidup kita ni, semua tips dan rahsia untuk berjaya adalah bukan rahsia. Sana sini orang cerita apa yang mereka lakukan untuk berjaya. Tinggal kita nak ikut jejak langkah tu atau tak je.
.
.

Analoginya macam ni la, kita nak buat kek batik sedap macam jiran sebelah rumah kita. Macam mana nak bagi rasanya sebijik macam dia buat? Kena lah ikut ramuan yang sama dan langkah-langkah yang sama, kan? ;)
.
.

Kalau kita betul-betul sungguh-sungguh nak berjaya dalam bidang kita, cari je siapa yang dah berjaya dalam bidang tu dan kaji apa dia buat. Kalau dia ada Facebook, haa, scroll facebook dia sampai habis. ;) Alang-alang dah suka stalk FB kan, apakata biar buat proses stalking yang mendatangkan manfaat. :D
.
.

Cuma masalah kita, kita selalu nak berjaya macam orang lain, tapi KITA TAKNAK ALAMI KESUSAHAN YANG ORANG TU PERNAH ALAMI SEBELUM BERJAYA. Kalau macam tu, kena piat telinga sendiri. Kena sedar yang dalam hidup ni, nak berjaya kena susah! Kena jatuh tergolek banyak kali dulu! Kenapa nak takut kekalahan kalau kekalahan tu yang sebenarnya akan bawa kita ke puncak?
.
.

Kita kena pilih, kalau nak jadi manusia biasa-biasa, ujian pun biasa-biasa. Dan kalau kita nak jadi manusia hebat, ujian pun hebat. Pilihan di tangan kita. :)
.
.

Anda dapat sesuatu dari apa yang saya tulis? <3
.
.

#sajidahShares #FounderELsajida #motivation #inspiration


Rasa terinspirasi tak dengan penulisan kak Jida ni? hihi, harap bermanfaat untuk semua dan dapat kita praktikkan dalam kehidupan. Kalau tak banyak, sikit pun jadilah. Sikit sikit lama lama jadi bukit kan? :) 

Wanita itu Permata Berharga.

 

“Seorang perempuan itu mesti menghormati dirinya terlebih dahulu untuk menuntut orang lain menghormati dirinya.”

Allâh Azza wa Jalla memerintahkan kepada isteri-isteri nabi dan wanita beriman untuk menutup aurat mereka sebagaimana firman-Nya :

 

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا

Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang Mukmin, “Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka !” Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. dan Allâh adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. [al-Ahzâb/33:59]

 

Berkata Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid “demikian Allah s.w.t menyentuh tentang kehormatan perempuan, pakaian nya, tempat meletakkan perhiasannya, kain yang dikepala, kain yang di letakkan di badannya, semuanya di atur oleh Allah s.wt.

Ini  bukan pengekanan untuk wanita, ini penghormatan kepada kita!  


Mari kita renung duhai wanita, andai kita miliki sebuah emas ,intan dan permata.. Dimana agaknya kita letak? Tidak mungkin kita biarkan begitu sahaja kan? Sudah semestinya kita simpan di dalam kaca dan dijaga sebaiknya supaya tidak di ambil orang dan tidak rosak.

 

Begitu lah kehormatan yang Allah berikan kepada wanita sehingga di atur, dijaga dan di rawat supaya kaum wanita dapat menghargai bagaimana ihsan yang diberi Allah s.w.t. Cukup memberikan satu penghormatan kepada wanita dan bagaimana agama ini memuliakan kaum wanita dengan Al-qur’an menamakan dalam nya satu surah iaitu surah An nisa’. Surah khusus buat wanita.

 

Beruntungnya kita wanita, jaga lah penghormatan yang diberi Allah kepada kita untuk orang lain memberi penghormatan kepada kita. Tutup aurat dengan sempurna . Jauhi fitnah diri kerana fitnah terbesar didunia ini adalah fitnah wanita 

 

Duhai wanita, Dirimu begitu berharga. Sesungguhnya wanita hiasan dunia..

 

"Telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik." 

 

  • Page 1 of 2
  • Page 1 of 2
Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid