- Diari Elsajida – "teamELsajida" – elsajida.com
s

Diari Elsajida

Tips Pilih Warna Tudung Yang Sesuai Dengan Kulit Muka

P/S : Pakat share ramai ramai dengan adik, kakak, mak, makcik, kawan kawan, sepupu sepapat yang nak sentiasa tampak yakin dan naik aura bila bertudung.
.
.
.


Sebenarnya tona kulit dan pemilihan warna tudung yang sesuai untuk kita amat berkait rapat. Mungkin selama ni kita main pakat match saja, tak hirau pun sebenarnya boleh beri impak pada pemakaian kita.

Bila tangkap gambar, sedar sedar, wajah kita yang paling nampak kusam sekali, dimana silap nya? Ternyata bila kita pilih warna tudung yang tepat, boleh naikkan seri wajah sekaligus wanita yang memakai akan tampil anggun dan berkeyakinan.

Ingat.. tak semua warna boleh MASUK dengan kulit kita ya!

Ikuti panduan memilih rona hijab yang bersesuaian dengan warna kulit korang.


1) Kulit Putih


Anda yang berkulit putih adalah bertuah, kerana hampir setiap warna sesuai dikenakan dengan warna kulit ini. Namun harus juga berhati-hati dalam mengenakan warna pudar seperti pastel atau kuning, kerana ia boleh membuatkan wajah tampak pucat tidak bermaya. Pilih warna kontra dengan kulit iaitu gelap atau terang seperti hitam, merah dan ungu. Warna-warna ini membuatkan raut wajah anda tampak lebih cerah bercahaya

2) Kulit Kuning Langsat


Pilih rona terang seperti kuning, merah dan merah jambu. Rona biru juga sesuai untuk digayakan. Elakkan daripada memakai coklat gelap atau krim kerana warna tersebut menjadikan kulit wajah tampak kusam

3) Kulit Sawo Matang


Hindari dari memilih rona yang seakan warna kulit sawo matang iaitu kelabu atau coklat gelap, kerana penampilan anda akan tampak suram dan tidak menyerlah. Rona pastel, terang bahkan gelap seperti ungu atau merah hati amat bersesuaian dengan tona kulit ini.

4) Kulit Gelap


Warna-warna terang seperti merah, jingga, kuning serta royal blue amat sesuai dipadankan dengan kulit gelap. Ianya menonjolkan sifat kontra terhadap rona kulit anda, sekaligus menaikkan seri wajah. Untuk penampilan yang lebih berani, gayakan warna neon untuk kelihatan menyerlah. Warna kusam seperti coklat harus dielakkan kerana ia boleh menenggelamkan penampilan anda

Sumber: https://www.wanista.com/…/tip-padanan-hijab-bersesuaian-de…/

Tutup Muka Sebab Pemalu?

Mesti korang terfikir kan kenapa kebanyakkan situasi kakjida suka tutup muka model yang gayakan produk Elsajida ni.. Meh Anis kongsi kenapa, ni sharing daripada kakjida sendiri...

Korang nak dengar cerita? Tadi salah seorang team kak Jida bagitahu, ada customer PM, katanya dia nak tanya tentang "tudung yang modelnya tutup muka dengan bunga putih". Jadi team kak Jida tu pun tak tahu customer tu maksudkan tudung mana sebab majoriti tudung El Sajida ni memang modelnya tutup muka dengan bunga putih. 😅 Cuma kadang-kadang je ada bunga pepel, kamera, buku & macam-macam lagi. 



Persoalannya kat sini, kenapa El Sajida ni suka sangat tutup muka model? Diorang ni pemalu sangat ke? 😂 Mehla kak Jida nak cerita sikit. Bukan sebab malu ke apa. Tapi memang dari awal kak Jida buat bisnes ni, kak Jida berniat untuk ketengahkan konsep "biarlah kualiti tudung yang berbicara." 

.

Kak Jida taknak korang beli tudung El Sajida ni sebab nampak muka model tu cantik semata, tapi sebab memang korang jatuh cinta dengan tudung dalam gambar tu & nak milikinya. Dan lepas korang dah merasa pakai & tahu kualiti tudung tu, kak Jida tak perlu dah cakap banyak, biar kualiti tudung tu je yang buat korang terus setia & percayakan brand El Sajida. Itulah yang kak Jida harapkan. 


.

Dan kak Jida terharu sebenarnya bila ramai yang PM kak Jida & team kak Jida untuk buat luahan betapa mereka sukakan konsep "model tak nampak muka" macam yang El Sajida buat. Kalau nak ikutkan, memang panjang lebar juga surat chenta yang kami terima yang memuji konsep ni. Itulah yang buat kak Jida terharu sebab rasa diterima & dihargai. 
.
.

Korang boleh click link ni untuk baca salah satu surat chenta yang kak Jida pernah terima: http://bit.ly/2vIJtre. Kata-kata sokongan dari korang lah yang banyak beri kami semangat untuk terus berpegang dengan konsep ni dan terus berusaha untuk beri yang terbaik buat para muslimah yang cintakan tudung labuh 100% patuh-syariah. Photographer pun pernah ada yang puji konsep ni, menarik katanya, dan dia suruh kekalkan. 
.
.

Cuma kak Jida nak tekankan kat sini, bahawa kak Jida bukan pilih konsep ni sebab kak Jida cakap wajah tu aurat ye, tapi sebab memang kak Jida rasa nak cuba guna konsep model yang tertutup wajahnya. Sebab kak Jida ni jenis yang suka jadi 'lain dari yang lain'. 😊 Kat Malaysia mungkin konsep macam ni kurang dipraktikkan, tapi sebenarnya kalau korang nak tahu, ada je brand fesyen antarabangsa (islamik/non islamik) yang guna konsep macam ni. 
.
.

Lagi satu, kak Jida nak korang tahu yang setiap brand fesyen Muslimah ni ada strategi dan konsepnya yang tersendiri. Asalkan konsepnya tidak bertentangan dengan landasan syariat, sebaiknya kita sokong dan terima.  
.
.

Untuk yang tak pernah tengok lagi konsep model tutup muka ni, kak Jida letak gambar-gambar instant shawl Ayra (produk bestseller El Sajida setakat ini) sebagai contoh. 😘
.
.

...............

Jadi, dah tahu kan kenapa? Ada sebab yang amat istimewa buat muslimah diluar sana tentang penggunaan konsep macam ni. Sangat rare tapi sangat reliable untuk dipraktikkan. Tak salah nak bereksperimen dalam bisnes selagi tidak melanggar hukum syarak 

 

Korang dapat sesuatu?

;)  

 

Dari Sajida Hijab Sixty ke Elsajida

Nama memang memainkan peranan yang sangat penting untuk sesebuah bisnes. Kalau nama panjang sangat orang susah nak ingat, lepas tu kena makesure nama yang digunapakai tu haruslah relevan untuk jangka masa panjang..yelah, takkan nak tukar nama 10x kan. hihi.. Jom baca perkongsian daripada kak jida ni untuk ketahui macam mana nak cari nama yang tepat bila baru berjinak jinak buka bisnes :)
.
.
(Perkongsian kak Sajida)
Masa ni masih guna nama Sajida Hijab Sixty. Tapi lepas lama sikit dalam dunia bisnes, saya tahu saya tak boleh guna nama tu, kena cepat-cepat tukar sebab;
.
.

1) terlalu panjang & kedengaran tak komersial. Orang pun susah nak ingat kot. 😅

2) saya dah mula jual tudung bidang 50 dan 55, bukan 60 sahaja. Jadi tak boleh guna nama sixty tu.

3) saya pun dah start jual jubah masa tu. Jadi tak relevan lagi guna perkataan hijab. Dan sekarang, bukan setakat tudung & jubah, blouse, skirt, baju kurung pun kami produce.
.
.

Jadi kalau anda buat bisnes, awal-awal tu terus pilih nama yang general. Sebab bisnes ni lama-lama mesti berkembang, mesti produk kita akan bertambah jenis. Apalagi bila followers kita makin ramai.
.
.

Kalau buat bisnes, kena berani. Kena get ready untuk susah, untuk hidup dalam uncomfortable zone. Bisnes bukan untuk glemer atau tayang pencapaian demi pencapaian, tapi ia lebih besar dari itu. Kalau anda akhirnya berani buat keputusan untuk join dunia bisnes, tahniah saya ucapkan.
.
.

Bisnes memang susah, tapi susah yang berbaloi & lebih membakar semangat. :)
.
.
(Tamat)
.
Tak dinafikan dunia bisnes penuh onak ranjau berduri (walaupun saya hanya seorang staff di Elsajida) tapi saya sendiri dapat dalami dan experience dengan drama dunia bisnes. Betul kata kak jida, its not about glemer semata tapi banyak sangat benda baru yang kita akan belajar setiap hari. Pada saya, sesiapa yang masuk ke medan bisnes, mereka semua merupakan orang yang hebat sebab berlapang dada untuk menghadapi hari mendatang yang tak pasti hujung pangkal nya. Tetapi masih tetap berdiri teguh sebab yakin rezeki Allah itu sangat luas dan datang dalam pelbagai bentuk dan gaya. 

Road Tour Elsajida Yang Pertama

Road tour UIA . Wohaa!!

Hai! Assalamualaikum Elsajida lovers ;)

Sihat? :D

Saje je laa kan nk cerita pengalaman roud tour kami baru baru ni. Hehe. Bila ye.. erm…. Oh ye , bertarikh 6 oktober 2016 bersamaan hari khamis. Bermula lah Roud tour kami yang pertama. Kami memilih Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) sebagai tempat pertama roud tour kami.

.

Kenapa pilih UIAM Gombak?

Saje sajee suka suka.. hehe. Takde lah. Kami pilih UIA sebagai tempat yang pertama ,First sebab dapat undian tertinggi and lagipun dekat je dengan tempat kami. Work station kami di Wangsa maju Seksyen 2 :)  Insha Allah lepas ni kita pergi jauh sikit yaaa. ;-) (Team elsajida memang suka jalan-jalan sebenarnya .haha )

 .

Pengalaman Roud tour .

Kalau nak cerita pengalaman jual secara offline (memandangkan kami buat bisnes 100% secara online) takde laa  kekok sangat sebab dah ada pengalaman jual buka booth dan join Mood Republic. Tapi kali ni lain sikit sebab kami hanya buka bonet kereta sahaja. So, korang kena cari kereta kami. Tak susah pun sebab jenama kereta dan tempat dah diberitahu siang-siang lagiii. ;-)

 .

Yang lain sikit sebab kena serbu . haha. Syok la jugak.. macam artis je sebut serbu2 ni kan.(Perasann) .Laii laii.. adik2 UIAM memang awesome sangat!! Tapi boleh tahan jugak pesen nya..macam2.. buat kami terhibur sungguh .. asyik nak gelak je rasa. hahaa. Comel! ;-)

 .

Meh la kita belanja gambar sikit. ;-)

 

Niii ada orang ambil gambar senyap-senyap. Bagi kat kami dengan ayat “dapat jugak tengok muka2 team elsajida nii. Hihi’’ amboii sangat.. haha  kenapa tak selfie jeee :P (btw, thanks :))

 

Terima kasih adik-adik UIA !!

 

 

Thanks dik ! :D

 

Xie-xie! :D

 

Syukran ya ukhti ! :D

 

Terima kasihhhhh :D

.

Road Tour kami berlangsung only 2 hours. Start pukul 4 pm sampai 6 pm sahaja. So, lepas 6 pm terpaksa lah tutup bonet. KAMI MINTA BERIBU KEMAAFAN kepada adik-adik yang tak sempat datang … Insha Allah.. Bi iznillah… kami datang lagii ya.. korang bodek laa boss Elsajida beramai-ramai pastu komen banyak2 dekat ig..hihiii  :p

 

Ok lah. Setakat itu sahaja cerita roadtour kami untuk kali pertama ni. Insha Allah kami sambung cerita lagi untuk next tour okay? ;-)

 

Lepas balik tuu kami kelaparan .singgah Ikea Cheras jap makan Meatball .hehe .

 
 

 

Tataaa ! ;-)

El Sajida Short Vacation

Bismillah.

Assalamualaikum El Sajida Lovers!

Ni pertama kali kak Jida menulis kat post di website El Sajida ni. Tapi bukan semua post adalah dari Kak Jida tau. Ada yang team kak Jida jugak yang tulis. Terima kasih buat anda yang sudi singgah untuk baca sharing daripada kami. :) 

Feature blog di website kami ni baru je kami buat. Sebagai salah satu cara untuk kami berkongsi apa saja dengan anda, dan supaya anda pun rasa dekat dengan kami. Walaupun tak bersua muka, tapi dapat baca tulisan. Hihi. 

Okaylah, kak Jida bukan nak bagi tips ke apa ke, cuma kali ni kak jida saje nak cerita pasal aktiviti #teamELsajida masa hujung minggu lepas. Sementara masih panas lagi, sesuailah kot kalau kak Jida share kat sini. Ringkasnya, kami pergi bercuti selama 2 hari satu malam je. Kami pergi ke Sailor's Rest Resort kat Janda Baik, Pahang. Kak Jida yang rekemen tempat ni sebab kak Jida dah pernah pergi tahun lepas kat tempat ni dengan kawan kak Jida. Cuma bezanya, masa pergi dengan kawan tu, kak Jida tidur kat modern chalet. Tahun ni dengan team El Sajida kami tidur dalam khemah! Hehe. Saje nak merasa tidur kat khemah. Ala-ala perkhemahan Tunas Puteri gitu. =p 

Tempat ni best tau sebab kita boleh pilih nak tidur kat banglo ke, modern chalet ke, kampung chalet ke, khemah ke, kapal ke. Kapal??!!! Haaa, memang ada penginapan atas kapal tau kat sini. Tapi untuk pasangan honeymoon halal je. Hehe. Kapal tu ada satu je. Ala-ala titanic la. Dalam tu ada ruang tamu, katil, dapur, bilik tidur, semua ada lah. Maximum atas kapal tu untuk 2 pax sahaja. Nak bawak anak mintak maap la ye, sila tinggalkan kat bibik kejap. Huhu.

Oh lupa pulak nak bagitau kat sini ada sungai private. Kiranya tempatnya tak terbuka. Betul-betul depan khemah yang kitorang tidur. Bangun tidur bukak mata je terus terjun sungai. Haha. Kalau nak pergi air terjun pun boleh, tapi kena bagitahu owner resort ni, nanti dia bawakkan. Sebab air terjun jauh sikit, kena jalan. 

Adoi panjangnya kak Jida bebel. Kita tengok gambar sikit lah ye? :D

Inilah khemah yang kitorang tidur. Orang sebut "glamping". Glamour camping. Huhu. Ada katil, lampu, kipas.

Kami tidur kat khemah ni lah. Kami book 2 khemah untuk 9 orang. 

Ni dalam khemah. :) 

Air sungai depan khemah kami. 

Anak kak Jida. Haha. Cantik kan landskap kat sini? :D (suami kak Jida kena tinggal)

Ni kami duk makan manggis. Sini ada banyak pokok buah & boleh makan free. Ada team kami yang panjat pokok semata-mata nak ambil buah manggis. Fresh! Sedap!

Ni kampung chalet tu. Foreigner biasanya yang suka tidur sini. 

Singgah Colmar Tropicale kat Bukit Tinggi sebelum balik ke KL. 

 

Alhamdulillah. Selesai. <3

Liquid error: Could not find asset snippets/quantity-breaks-now.liquid