- Tips penjagaan tudung secara efektif – elsajida.com
s

El Sajida Shares

  • Tips penjagaan tudung secara efektif
  • Post author
    SITI ZULAIKHA
  • NewsTips

Tips penjagaan tudung secara efektif

Setiap orang mesti pernah hadapi masalah nak jaga tudung dengan baik. Paling sayang bila tudung yang disukai tiba-tiba jadi 'rosak' bila dibasuh. Malah kadang-kadang tudung jadi turun warna sehingga warna jadi tak cantik! Sayang kan? Dah beli mahal-mahal, rosak pulak.

Jangan gusar! Kami tahu anda pernah alami kes seperti ini. Maka kami kongsikan beberapa tips yang boleh dipraktikkan. Tips yang dijamin boleh menyelamatkan tudung dari 'rosak' dan jadi 'tak best'.



#Tips 1
Untuk mencuci tudung, harus diingatkan, tudung tersebut tidak diramas - ramas. Kami tahu ramai suka meramas tudung ketika mencuci. Kononnya nak lebih bersih. Cara ini boleh merosakkan tudung. Cara yang betul adalah cukup dengan mencelup dan mengangkat tudung beberapa kali sehingga bersih daripada bahan pencuci.



#Tips 2
Selepas selesai celup dan angkat beberapa kali, rendamkan tudung sebentar di dalam campuran air bersama pelembut selama 10-15 minit. Selepas 15 minit, bilas tudung tersebut bersama air bersih. Jemur di kawasan yang redup. Elakkan menjemur tudung di bawah cahaya matahari yang terlalu terik. Jika tidak, lama-kelamaan, tudung akan menjadi rosak dan warna akan menjadi pudar.



#Tips 3
Untuk mencuci tudung, elakkan membasuh menggunakan mesin basuh kerana ia berpeluang merosakkan tudung. Cukuplah sekadar cuci mengikut #tips 1 dan #tips 2 sahaja.


#Tips 4
Biasakan diri untuk mencuci tudung bersama tudung sahaja dan tidak mencampurkan dengan kain atau pakaian lain. Banyak kes di mana warna baju turun dan merosakkan tudung. Maka untuk mengelakkan hal ini berlaku, asingkan tudung sebelum mencuci dan basuh tudung sahaja.

Kalau sesiapa perasan 'notes' yang ditulis bersama description tudung keluaran Elsajida, kami ada nasihatkan agar dibasuh dengan cucian tangan kerana kami tahu tudung tersebut terlalu berharga untuk di'rosakkan'. Malah kami juga tidak ingin tudung yang dibeli tiba-tiba menjadi pudar kerana tersilap langkah dalam mencuci.

Jadi kami kongsikan empat tips penjagaan tudung buat #Elsajidalovers tanda kami sayang kat korang. Teruskan support Elsajida dan doakan agar Elsajida dapat keluarkan tudung yang best-best.

InsyaAllah kami akan kongsikan tips-tips yang bermanfaat untuk semua di lain hari. Teruskan membaca blog Elsajida okay? :D

  • Post author
    SITI ZULAIKHA
  • NewsTips

Comments on this post (0)

Leave a comment